Zbouraný most rozdělil Bystřici na Benešovsku na dvě části. Nový most je v nedohlednu

28. listopad 2017

Bystřice u Benešova je od jara kvůli zbouranému mostu přes potok rozdělená na dvě půlky. Kdo chce přejet z jedné části města do druhé, musí to vzít objížďkou přes okolní vesnice. Na jaře totiž nechal kraj zbourat most přes Konopišťský potok.

Podle statiků byl most ve velmi špatném stavu. Navrhli tedy demolici a výstavbu nového přemostění. Hotové mělo být v listopadu, stavba ale ještě ani nezačala. Autem se tedy přes vodu lidé nedostanou, pro pěší je v okrajové části obce postavené dřevěná lávka.

Informace, které o problému má starosta Bystřice Daniel Štěpánek (ODS), ale moc nejen místní obyvatele nepotěší. „ Poslední informace je, že silnice by měla být spuštěná v květnu 2018. To by ale stavba musela začít už letos v říjnu, ale zatím nic,“ říká starosta. „pro nás to třeba znamená, že služby, které mají například sekat nebo rozhrnovat, tak to musí objíždět a všechno finančně narůstá,“ dodává.

Podle vyjádření krajského úřadu je za problémem skutečně špatné podloží, které prvotní geologické průzkumy před stavbou neodhalily. Je tedy potřeba změnit projekt a taky navýšit náklady na stavbu. Kraj předpokládá, že nový most bude hotový do v květnu příštího roku.

Auta musí přes okolní vesnice, lidé po dřevěné lávce
autor: haj
Spustit audio