Zdiby si na změnu územního plánu najali odborníka bez oprávnění

20. duben 2015

Bývalé vedení Zdib u Prahy chtělo na žádost obyvatel třítisícové obce změnit územní plán. Milionovou zakázku ale dalo člověku, který ji ze zákona dělat nesměl. Teď nová radnice počítá, jestli nezaplatila za hodně nepovedenou akci peníze zbytečně.

Za jeden milion korun mohlo bývalé vedení Zdib postavit kus nové cyklostezky nebo pořídit dětem další hřiště. Místo toho se radní rozhodli změnit územní plán třítisícové obce, která leží kousek nad Prahou. Obrátili se ale na člověka, který měnit územní plán nemůže. Nové vedení radnice teď zkoumá, jestli je rozpracovaný plán v pořádku a jestli milion korun obec s téměř 60 milionovým rozpočtem nezaplatila nadarmo.

„Zaráží mě, že když se obec rozhodla pro změnu, tak si najala člověka, aniž by si zjistila, že nemá oprávnění, aby pro obec pořizoval územní plán. Navíc v tom pokračovala až téměř do samého konce, než to rozhodl krajský úřad,“ říká obyvatel Zdib Miloš Krejcar, který úřady na problém upozornil. Přes dvě ministerstva putoval na stůl úředníkům Středočeského kraje.

Mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinová uvedla, že vedení obce na problém upozornili písemně. „Veškeré změny byly provedeny osobou, která nemá příslušné oprávnění. Dosavadní kroky týkající se změn územního plánu jsou vzhledem k tomu nezákonné a v pořizovacím procesu nelze pokračovat.“

Tomáš Měchura, kterému Zdiby zakázku přidělily, se brání a říká, že je všechno v pořádku. „Nejsem právník, abych posoudil, zda to je zákonné nebo ne. Podle mne ano,“ poznamenal.

Zakázka jako horký brambor

Podle obyvatel obce většinu věcí s Tomášem Měchurou zařizoval tehdejší zastupitel Milan Baier z ODS. Ten řekl, že si všechno měla ohlídat bývalá starostka Markéta Hellerová také z ODS. „Tyto věci byly v kompetenci vedení obce a nikoliv mojí,“ distancuje se nyní Baier od problematické zakázky.

Exstarostka Markéta Hellerová se k případu vyjádřila pouze písemně. Napsala, že příprava změny územního plánu byla zcela v souladu se zákonem a řízená právě pověřeným zastupitelem. Proti tomu se Baier ohradil.

Opoziční zastupitelka Pavla Oborníková z uskupení Zdiby 2014 na případ upozorňuje nové zastupitele pravidelně. „V dané souvislosti obci nepochybně vznikla škoda a my se jako opozice snažíme, aby dále nenarůstala. Domníváme se, že za zmařenou změnu mají být potrestáni konkrétní viníci,“ argumentuje.

Nynější místostarosta Jiří Žáček ze Sdružení nezávislých kandidátů Z11 potvrzuje, že byl celý proces od začátku neplatný a že změnu územního plánu musí obec dělat znovu. Uvidí ale, jestli půjdou už zpracované podklady od Tomáše Měchury použít. „Celou dokumentaci i všechny výkresy jsme získali nazpět a posuzuje je finanční a kontrolní výbor. Uvidíme, co se dá použít, co ne a pokusíme se vyčíslit škodu, která obci vznikla. Tu pak budeme uplatňovat na osobách, které to zavinily,“ říká starosta Žáček.

Jestli se případem bude zabývat policie, není zatím jasné. Trestní oznámení někteří obyvatelé obce teprve plánují.

autor: duch
Spustit audio