Zdravotní sestry dostanou přidáno 2000 korun. Mnohé až poté, co se dohodne kraj s ministerstvem

27. červenec 2017

Středočeské nemocnice potřebují ještě v tomto roce 43 milionů korun na navýšení platů více než 3 000 zdravotních sester. Stát totiž slíbil, že sestry, které pracují na směny, budou dostávat od července o 2 000 korun více. Ministerstvo zdravotnictví peníze zatím neposlalo. Požaduje po krajích, aby vytvořily pravidla, jak peníze rozdělí. Náměstek středočeské hejtmanky pro zdravotnictví z ODS Martin Kupka tvrdi, že ministerstvem stanovená cesta je příliš zdlouhavá.

„Snažíme se celý proces urychlit, ale máme zákonné limity. V tuto chvíli jsme posbírali z celého regionu individuální přihlášky o tuto dotaci, sešlo se jich celkem 27. Včera (ve středu - pozn. red.) jsme je odevzdali na ministerstvo, takže počítáme, že do 15 dnů dostaneme odpověď. Jakmile se tak stane, jsme připraveni okamžitě svolat krajské zastupitelstvo, aby rozhodlo.“

Snaha kraje ale může skončit opačně. Místo urychlení procesu získání peněz, jej může naopak zbrzdit. Ministerstvo sice potvrdilo, že žádosti o dotaci dostalo, nejsou však zpracovány podle stanovené metodiky. Jak s nimi naloží, oznámí v pátek.

„Od vyhlášení dotačního programu byly na provedení potřebných kroků k získání peněz dva měsíce. O tom, že tahle lhůta byla dostatečná, svědčí i žádosti, které na ministerstvo dorazily. Těmto žadatelům bude možné vyplatit peníze včas,″ uvedla mluvčí resortu zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Náměstek hejtmanky Kupka tvrdí, že sestry, které pracují v nemocnicích zřizovaných Středočeským krajem, by měly najít víc peněz na červencové výplatní pásce, tedy v polovině srpna. A to bez ohledu, jestli dorazí dotace z ministerstva.

„Znamená to samozřejmě větší tlak na finanční toky jednotlivých nemocnic, protože to musejí táhnout ze svého, ale měly by to utáhnout. Jak se s tím vypořádají ostatní nemocnice, záleží opravdu na nich, v tom jim nemůžeme nic diktovat. My jsme se opravdu snažili lhůtu zkrátit a bojovali jsme s tím, že ministerstvo zdravotnictví náš hlas nevyslyšelo.“

Mluvčí Čechová je přesvědčená, že resort dal krajům dost času, aby nemocnice mohly finanční prostředky dostat před jejich skutečnou výplatou. Navíc upozorňuje, že ani při pozdějším podání žádosti nemocnice o peníze nepřijdou, protože je dostanou zpětně. „O tom jsou poskytovatelé velmi dobře informováni,″ dodala.

autor: redakce
Spustit audio