Ze sborovny do vlastní třídy. Milovická základní škola Juventa má nový pavilon

28. srpen 2015

Jedna z největších základních škol ve středních Čechách se dál rozrůstá. V areálu milovické Juventy dělníci dokončili další zbrusu nový pavilon, do kterého se vejde dalších 150 dětí. A kapacita školy se bude ještě zvyšovat.

Ještě nedávno řešily Milovice problém s nedostatkem míst v tamních školách. Ve městě, kde se za posledních 20 let počet obyvatel více než zdesetinásobil, se žáci někdy museli učit v náhradních prostorách - například ve sborovně. Obrat k lepšímu se dostavil spolu s otevřením nové základní školy Juventa, která po dostavbě pojme až 1500 dětí.

Bývalou školu pro děti sovětských důstojníků řemeslníci přeměňují na moderní areál. Teď, pár dnů před začátkem nového školního roku, předali zástupcům města i vedení školy další zbrusu nový pavilon. V něm najdou své místo především prvňáci. Celkem pro ně škola otevírá šest tříd.

„Součástí prostor je i takzvaný pohybový sál, kde se dají dělat různé sportovní a pohybové aktivity,” pochvaluje si ředitel školy Jaroslav Minařík.

Nechybí pouze třídy, ale i učitelé

V úterý se projde po chodbách ani ne dva roky staré školy celkem, i s letošními prvňáčky, 720 dětí. Zatím jsou to školáci, kteří navštěvují první až sedmé třídy. Osmáci a deváťáci najdou v areálu zázemí v dalších letech. Školu děti zaplňují postupně třeba také proto, že není úplně jednoduché najednou najít na trhu práce najednou tolik učitelů.

Stavební ruch v areálu obří milovické školy neutichne ani teď. Řemeslníci už začali pracovat na čtvrté části dostavby. Vedle dalších tříd a učeben vyroste u školy také sportovní stadion, který kromě žáků budou moc využívat i ostatní zájemci.

„Celkový rozpočet bude kolem 500 milionů korun, v současné době je proinvestováno zhruba 400 milionů korun,″ říká milovický starosta Milan Pour z hnutí ANO. Většinu peněz získalo město ze státního rozpočtu.

autor: Michal Trnka
Spustit audio