Ze Zruče nad Sázavou na Island. Ježíškova vnoučata dál plní přání seniorů

16. březen 2018

Dagmar Došková z Domova seniorů ve Zruči nad Sázavou měla velký sen navštívit Island. Přání jí pomohl splnit projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, konkrétně Rita Totzauerová.

Pětaosmdesátiletá žena se na Island dostala letos v lednu na čtyři dny. Toužila se sem vrátit i proto, aby si mohla vyfotit jedno místní muzeum.

„Přemýšlela jsem o tom, zda v Muzeum Einara Jonssona v Reykjavíku je použitý stejný typ sloupů jako je tomu v Ateliéru Ladislava Šalouna na pražských Vinohradech," řekla seniorka, která vystudovala nordistiku.

Kromě muzea se Dagmar Došková podívala na další místa Islandu, třeba vodopády Goðafoss. Po celou dobu ji doprovázela Rita Totzauerová, která pobyt na severu Evropy zařídila.

„Strašně mě zajímalo, co si opuštěný senior může přát. Rozklikla jsem nabídku a uviděla přání paní Dagmar, která chtěla v 84 letech do Reykjavíku. To mě naprosto šokovalo. Sama Island miluju, byla jsem tam asi třikrát, takže jsem si přání okamžitě zarezervovala," popisuje, jak se zapojila do projektu Ježíškova vnoučata.

Rita Totzauerová chce paní Dagmar splnit i další přání, a to vrátit se po třiceti lety do Norska za svými známými.

V autě po Islandu
Dagmar Došková na cestě po Islandu
Dagmar Došková na cestě po Islandu
Dagmar Došková na cestě po Islandu
U muzea Einara Jonssona

Fotografie z cesty po Islandu - autorka Rita Totzauerová

autor: Michal Trnka
Spustit audio