Železniční zastávka Ješetice bude kvůli stavbě koridoru asi 2,5 kilometru od obce

6. červen 2018

Obyvatelé Ješetic na Benešovsku to budou mít na vlak výrazněji dál. Zastávka se bude kvůli stavbě IV. železničního koridoru stěhovat dál od obce.

Cesta vlakem z Prahy do Tábora se za tři roky zkrátí na hodinu. Jízda bude nejen rychlejší ale i komfortnější a bezpečnější. Umožní to modernizovaná trať IV. železničního koridoru, která tento týden pokračuje stavbou dalšího úseku mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi. Koleje tam povedou v úplně nové trase, kvůli které ale některá nádraží čeká stěhování.

Obyvatelé Ješetic to budou mít na nádraží dál. „Děti jezdily do školy vlakem, ale my už se tomu musíme přizpůsobit. Musíme být rádi, že to dopadlo, jak to dopadlo, protože zastávka Ješetice vůbec mít neměla,“ říká jeden z obyvatelů Ješetic.

Stěhování vlakových zastávek čeká i další obce – Střezimíře, Heřmaničkách a Červeném dvoře vzniknou nové zastávky. Nejdál to budou mít na vlak ale obyvatelé Ješetic. Dočasná zastávka je od obce asi 1,5 kilometru, nová zastávka bude ještě asi o kilometr dál.

Cílem stavby koridoru ale není rozvoj regionální dopravy. „Velké stavby si daň vždycky vezmou, ale je tu autobusová doprava, která by měla cestující na železniční zastávky navážet,“ vysvětluje generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Svoboda.

Nová dvoukolejná trať mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi bude stát přes 7 miliard korun. Vlaky po ní začnou jezdit v roce 2021.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio