Zeman se ‚v němém úžasu‘ pozastavil nad rozsudkem v kauze Rath

Prezident Miloš Zeman se pozastavil nad rozsudkem v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Když se u někoho najdou miliony korun v krabici od vína, diskuse o vině považuje za nepatřičné. Zeman to řekl novým soudcům, které jmenoval na Pražském hradě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Ljubomíra Drápala předsedou Krajského soudu v Praze

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Ljubomíra Drápala předsedou Krajského soudu v Praze | Zdroj: ČTK

Zeman při projevu k soudcům poznamenal, že se kdysi jako právní laik zeptal jedné z vysokých představitelek soudnictví, co soudí o sjednocení judikatury.

Odpověděla mu, že tomu tak nemá být, protože každý soudce rozhoduje podle vlastního vědomí a svědomí. Zeman podotkl, že stejně jako jsou potřeba jednotná dopravní či sportovní pravidla, je potřeba také, aby i rozhodování soudců bylo průhledné a předvídatelné.

4 body, proč se Bradáčové nelíbí verdikt v kauze Rath. Návrh stížnosti poslala Pelikánovi

Číst článek

„Někdy i my, právní laici, stojíme v němém úžasu před některými rozhodnutími, jako například teď, pane ministře (Roberte Pelikáne), v kauze Rath. Skoro se mi zdá, aniž bych se vměšoval do soudního rozhodnutí, že když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné,“ řekl Zeman.

Dodal, že je laik a že ani prezident republiky nemá právo vměšovat se do rozhodnutí soudu. Sedm milionů korun v krabici od vína nesl Rath, když ho v polovině května 2012 v Rudné u Prahy zatkla policie.

8,5 roku za přijímání úplatků

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Pražský vrchní soud zrušil v kauze Rath loni před vánočními svátky rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz.

Vrchní státní zastupitelství v Praze ve středu podalo ministrovi spravedlnosti podnět k podání stížnosti kvůli zrušení verdiktu. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už v neděli avizoval, že stížnost Nejvyššímu soudu v nejbližších dnech podá.

Krajský soud uznal v červenci 2015 Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Obžaloba Ratha spojuje s údajnou trestnou činností někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) a jejího partnera, exposlance ODS Petra Kotta, kteří dostali trest o rok nižší.

Podle zrušeného rozsudku přizpůsobovala organizovaná skupina kolem Kottových veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“.

Odposlechy u Kottových i v Rathově pracovně

Detektivové odposlechy nasadili například do domu Kottových či kanceláře v kladenské nemocnici, hejtmanské pracovně nebo kanceláří středočeského dotačního úřadu.

Unikne Rath trestu, nebo ho odsoudí i bez odposlechů? Projděte si čtyři možné scénáře

Číst článek

V korupční kauze je 11 obžalovaných. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Tendry ve Středočeském kraji podle obžaloby doprovázela korupce. Podezřelé stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme