Zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Jeho Amadeus dobyl Oscara

14. duben 2018

Ve Spojených státech zemřel náhle oscarový režisér Miloš Forman. Jeho manželka Martina oznámila, že skonal náhle 13. dubna po krátké nemoci. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let.

"Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími," dodala. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

Forman režíroval řadu legendárních snímků, například Přelet na kukaččím hnízdem, Amadeus nebo Vlasy. Za svou práci získal řadu prestižních filmařských ocenění, včetně Zlatých globů, ceny BAFTA nebo Oscarů.

„Při přípravě filmu a při střihu má člověk čas, kdežto při natáčení je to rozjetý vlak. Už se nemůžete rozhodnout, aby se přešlo na jinou kolej, to už se nedá, člověk je pod časovým presem,“ vyprávěl Českému rozhlasu Miloš Forman.

Narodil se v Čáslavi 18. února 1932, o rodiče přišel během druhé světové války, později chodil na gymnázium v Poděbradech a už tehdy okolo sebe měl zajímavé lidi, třeba pozdějšího režisére Ivana Passera nebo Václava Havla.

Vystudoval pražskou FAMU a v 60. letech o sobě dal vědět filmy Konkurz, Černý Petr nebo Lásky jedné plavovlásky. Jeho poslední český film, Hoří, má panenko, nemá jediného kladného hrdinu a nabízí nemilosrdně jízlivý pohled na českou povahu.

Po roce 1968 odešel do USA, za jeho nejlepší americký film označují kritici snímek Přelet nad kukaččím hnízdem, Miloš Forman za něj získal svého prvního Oscara za režii. Druhého mu vynesl Amadeus z roku 1984.

Od té doby se režisér věnoval výhradně životopisným filmům, ať už osudům pornomagnáta Larryho Flynta, geniálního komika Andyho Kaufmana nebo utrpení slavného malíře ve snímku Goyovy přízraky.

Ještě v roce 2009 Miloš Forman režíroval záznam divadelního představení z autorské dílny Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka.

'Osobnost s obrovským darem'„Vybírá lidi, kteří se mu na ty role perfektně hodí, lidsky se mu hodí a ke všemu jdou k sobě lidsky dohromady. Atmosféra byla fantastická a je to díky Milošovi, protože to v sobě má a dokáže tenhle obrovský dar předat dál,“ myslí si herečka Jana Malá.

„Je to osobnost bez nějakého svého pikoproblému, což je strašně důležité. Je to člověk, který je autentický, prožívá život naplno a užívá si ho. Je to strašně znát na spolupráci,“ doplňuje herečka Dáša Zázvůrková.

Miloši Formanovi se splnil americký sen. Dovedl se prosadit v cizí zemi a dostat se do přízně kritiky i diváků, stal se jedním z nejznámějších světových filmařů.

autor: era | zdroj: ČTK
Spustit audio