Zemřel Václav Hanf, jedno z dětí, které přežily vyhlazení Lidic

Po vypálení Lidic za druhé světové války ho nacisté poslali na převýchovu do Německa. Později musel k Hitlerjugend, nakonec se ale přestěhoval zpět do znovuobnovené středočeské obce. Václav Hanf, jeden z dětských pamětníků vyhlazení Lidic, zemřel po dlouhé nemoci ve střešovické nemocnici. Bylo mu 82 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Hanf se svatební fotografií z roku 1953

Václav Hanf se svatební fotografií z roku 1953 | Foto: Post Bellum

Nacisté v červnu 1942 po smrti Reinharda Heydricha postříleli v Lidicích 173 mužů. Ženy deportovali do koncentračního tábora Ravensbrück a děti převezli do Polska.

Osmiletého Václava Hanfa a jeho dvě sestry vybrali nacisté k poněmčení. „Odvezli nás z Lodže do Puschkau, to byl také takový dětský tábor. Tam odsud rozdělovali holky do německých rodin, já zůstal jako kluk poslední,“ vzpomínal před časem ve vysílání Českého rozhlasu.

Václav Hanf - kluk z Lidic

Číst článek

Václava a jeho sestru Marii si vzala rodina Elizabeth Strausové. Protože byl nezvladatelný, poslali ho po dvou měsících na výchovu do táborů Hitlerjugend. Učil se tam kromě němčiny i vojenské povely, jenže odmítl střílet a příslušník SS mu zmrzačil koleno.

Po válce ho objevila v Salcburku Josefina Napravilová, která se angažovala v pátrání po českých dětech. „Povídám: ‚Mám tu i nějaké fotografie.‘ Najednou ten kluk se zvedl a povídá: ‚Jéje, to jsem já.‘ To byl Hanf,“ popisovala Napravilová.

Hanf i přes své poraněné koleno studoval poddůstojnickou školu, kde se seznámil se svou ženou. Komunistický režim mu chtěl zabránit ve svatbě, protože byla dcerou kulaka. Hanf se s ní přesto oženil a kvůli tomu ho přeřadili k Pomocným technickým praporům. Později se přestěhovali do znovupostavených Lidic.

Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme