Ženu v Praze zasáhl blesk. Ve městě je to rarita, říká lékař záchranky

29. červen 2017

Blesk na pražském Střížkově zasáhl ve středu odpoledne ženu. Po dlouhém oživování se pacientku nakonec podařilo zachránit. Podobný případ je podle lékaře a mluvčího pražských záchranářů Ondřeje Fraňka výjimečný. Středočeští hasiči vyjížděli především k popadaným větvím.

Záchranáři ke zraněné vyjížděli kolem 15.30. „U ženy došlo k zástavě životních funkcí, nicméně po nějaké době oživování, která byla i poměrně dlouhá, se podařilo oběh obnovit. Žena byla předaná do nemocnice na Vinohradech," popsal lékař a mluvčí pražských záchranářů Ondřej Franěk.

Bleskem je v Česku podle něj každoročně zasaženo několik lidí, stává se to ale mimo města.

„Na záchrance v Praze pracuji 25 let a nepamatuji za tu dobu, že by v Praze mezi budovami, kde jsou hromosvody, výškové budovy, stožáry a tak dále, k takovéto události došlo," přiblížil Franěk.

„Zásah bleskem je typický pro horské oblasti. Ve městě je to ale něco naprosto nezvyklého a raritního," doplnil lékař a mluvčí pražských záchranářů.

Bouřka s tropickými teplotami v hlavním městě odpoledne zaměstnala také hasiče. Zasahovali u tří událostí, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Vyjížděli na Černý Most, kde voda zatopila jeden jízdní pruh pod tubusem metra, v Krči odstranili uvolněnou izolaci z fasády domu a v Hájích pomáhali u čističky odpadních vod, ze které vytékaly splašky do rybníka.

Středočeské hasiče bouřka výrazně nezaměstnala. Podle jejich mluvčího Jaroslava Gabriela zaznamenali jen mírný nárůst výjezdů. Většinou k popadaným větvím.

Výstraha před silnými bouřkami skončila hodinu po středeční půlnoci. V tu dobu ale začala platit výstraha před vydatným deštěm.

autor: hnn | zdroj: ČTK
Spustit audio