Zinkovna AZOS může vyrábět dál. Nepáchne víc než jiné provozy, rozhodl soud

20. červen 2017

Město Nymburk v úterý prohrálo u okresního soudu spor s místní zinkovnou AZOS, která podle obyvatel zamořuje okolí zápachem. Podle soudkyně Hany Zdeňkové se nepodařilo prokázat, že by firma obtěžovala okolí víc než ostatní provozovny. Zároveň konstatovala, že AZOS funguje bez potřebných dokumentů. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, radnice se proti rozsudku odvolá.

Město po soudu chtělo, aby firmě nařídil zápach své provozovny snížit a aby přestala v Nymburce vyrábět. „Občané jsou povinni snášet zápach přibližně dvacetinásobně vyšší než v jiných evropských zemích,″ řekl právník radnice Bohuslav Sedlatý.

Soudkyně Hana Zdeňková konstatovala, že AZOS skutečně za sebou nechává pachovou stopu, městu se ale nepodařilo prokázat, že obyvatele obtěžuje víc než výroba jiných provozoven. Potvrdila současně, že zinkovna nemá potřebná stavební povolení. Přesto o zastavení výroby nemůže rozhodnout a případ předá k řešení stavebnímu úřadu.

Lidé, kteří si stěžují na zápach z lakovny, odcházeli od soudu zklamaní. Firma AZOS od začátku tvrdí, že v Nymburce podniká legálně a má v pořádku všechna měření a povolení.

autor: Michal Trnka
Spustit audio