Život a dílo Františka Kmocha připomíná v Kolíně výstava

22. květen 2012

Před pár týdny tomu bylo už sto let, co zemřel legendární muzikant a kapelník František Kmoch. V Kolíně je na jeho počest výstava.

Rodák ze Zásmuk na Kolínsku měl od dětství mimořádný hudební talent. Ten rozvíjel nejen jako kapelník, ale i jako skladatel. Kmoch je autorem více než 230 skladeb - převážně pochodových a tanečních.

Kolínské Regionální muzeum připravilo při příležitosti výročí úmrtí Františka Kmocha v Červinskovském domě výstavu. Ta dostala příznačný název Kolíne, Kolíne a podtitul František Kmoch a jeho tradice.

František Kmoch se v roce 1848 narodil v Zásmukách. Vztah k dechové hudbě zdědil po otci, který byl lidovým muzikantem. Kmochovu profesní kariéru odstartovala práce učitele. U ní ale dlouho nezůstala brzy začal působit v kolínském orchestru.

Hudebník, skladatel a kapelník se stal natolik oblíbeným, že si bez něho lidé nedovedli představit žádnou významnější slavnost nebo zábavu.

Výstava Kolíne, Kolíne by vás měla seznámit s některými stránkami života Františka Kmocha. Ať už jde o jeho učitelskou kariéru nebo zejména období, kdy Kmoch působil jako muzikant s velkým M.

Na výstavě můžete vidět nejrůznější archivní materiály, fonograf, ale i gramodesky s originálními nahrávkami Františka Kmocha. Prohlédnout si můžete třeba také nábytek, který pochází z kolínského bytu Františka Kmocha.

František Kmoch zemřel 30. dubna 1912. Jeho tradice ale žije dodnes a výstava je jasným důkazem. S tím, jak žil a tvořil František Kmoch, se v kolínském muzeu můžete seznámit až téměř do konce letních prázdnin.

autor: Michal Trnka
Spustit audio