Zkušenost s pitím alkoholu má přes 95 procent mladistvých. Zaměří se na ně policejní akce HAD

28. červen 2017
Zprávy z

Od července do konce září se po celé republice uskuteční rozsáhlé kontroly, které se zaměří na zakázaný prodej alkoholu dětem v barech a restauracích. V každém z měsíců potrvají jeden týden.

Do preventivní akce se zapojí kromě policie také například Česká obchodní inspekce nebo celní správa. Policisté chtějí kontrolovat u mladistvých také drogy a třeba i hraní hazardních her v hernách.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, zdůraznil, že hlavním cílem akce je prevence, a že nechtějí trestat provozovatele, se kterými mají jinak dobré zkušenosti: „Bude tým, který uzavře zařízení a v tom zařízení bude řešit veškerá protiprávní jednání."


„Loni to bylo 395 mladistvých a dětí pod vlivem alkoholu a devět pod vlivem omamných a psychotropních látek,“ řekl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Policie pro provozovatele připravila letáky s informacemi, jak musejí zamezit přístupu alkoholu, tabáku či drog dětem do 18 let. Na problematiku se policie podle Pidrmanové z preventivního policejního oddělení zaměří také na nově vybudovaných profilech na sociálních sítích: „Zveřejníme videoklip, který se zaměřuje následkům chování u mladých lidí při požívání alkoholu.“

Akci plánuje policie společně s ostatními složkami během letních prázdnin a také v září.

Jedním z důvodů kontrol je to, že se Česko v rámci Evropy dlouhodobě pohybuje na předních příčkách, co se týče konzumace alkoholu, tabáku, cigaret či hraní hazardu u dětí.

Například podle Evropské školní studie přes 95 procent studentů ochutnalo alkohol a každý desátý nezletilý se věnuje hazardu. Studie také tvrdí, že 86 % mladistvých vnímá dostupnost alkoholu v tuzemsku jako velmi snadnou.

autor: hbc | zdroj: ČTK
Spustit audio