'Zlom mu jen pár kostí.' Muž z Benešova, který nabádal dceru k bití pálkou do polštáře, dostal podmínku

17. listopad 2017

Na začátku srpna rozproudilo veřejnou debatu video zachycující nezletilou dívku, která bije pálkou do polštáře. Otec ji v aktivitě podporuje tím, aby si místo polštáře představila Roma nebo muslima. Sedmadvacetiletý muž z Benešova dostal za navádění roční podmínku s účinností na tři roky. Navíc jej bude sledovat probační a mediační služba.

„Trestním příkazem byl uložen trest odnětí svobody v trvání jednoho roku a podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání tří roků a dohledem,“ potvrdil Pavel Vosmanský, místopředseda Okresního soudu v Benešově, jenž kauzu vyřizoval. O rozhodnutí soudu informoval server Lidovky.cz.

K soudu se případ dostal v říjnu, případ se tehdy neprojednal v hlavním líčení, soud ho vypořádal trestním příkazem, tedy bez nutnosti vyslechnutí obžalovaného. Rozhodnutí o podmínečném trestu je pravomocné od listopadu. Trest mu náleží za ohrožování výchovy dítěte a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Osudné se otci stalo to, že inkriminované video zveřejnil na sociálních sítích. Masivně se však začalo sdílet až po iniciativě jiného muže, který chtěl na incident upozornit.

„Jdeš zbít polštář? A budeš si představovat, že to je cikán nebo muslim? Tak dej mu, pořádně!“ povzbuzuje dceru otec a pokračoval: „Zlom mu jen pár kostí, nezabij ho!“

V závěru videa dokonce donutí dívku říci, že „Cikáni jsou z*rdi“.

Muž se nesmí tři roky ničím provinit, jinak zamíří na rok za mříže. Současně na něj bude dohlížet úředník probační a mediační služby.

autor: jgr
Spustit audio