Změny v tramvajových jízdních řádech můžou přinést i problémy

25. srpen 2016

Pražané si budou muset od neděle zvyknout na změnu tras i nové tramvajové linky. Změny se dotknou i vytížených křižovatek, kde by se dopravní situace mohla zhoršit.

"Určitě vnímáme riziko toho, že když těch tramvají v centru bude více, tak bude i častěji docházet k tomu, že na některých křižovatkách se v jeden čas sejde víc tramvají a bude docházet ke zpožděním,“ přiznává Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v hlavním městě, "to se může stát například na křižovatce Palackého náměstí, kde tramvají přibude nejvíce."

Čtěte také

Od konce prázdnin v Praze přibudou tři nové linky, a to 2, 15 a 21. Některé dopravní uzly v centru metropole budou právě kvůli zavedení nových linek i kvůli změnám tramvajových tras ještě vytíženější. Vyplývá to z plánu, který k novince vypracoval Ropid. Pokračuje radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.: „Určitě se potvrdila dominance I. P. Pavlova, potažmo Karlova náměstí, nově tam přibývá ještě výraznější dominance Malostranské a také Hradčanské."

Třeba na zastávce Malostranská, která sousedí se stanicí metra, se dnes za hodinu vystřídá šedesát tramvají. Nově jich tam za stejný čas bude stavět pětasedmdesát. Ke změnám v jízdním řádu se vyjadřovali jak Pražané, tak i městské části. Některé požadavky ale společnost Ropid podle Filipa Drápala do změn nezahrnula: „Nezohlednili jsme především ty požadavky, kde by bylo nutné zavést další linku, a nemohla se zrušit žádná linka stávající. Týká se to například diskuse o obnovení provozu linky devatenáct." Ta dříve spojovala Prahu 10 s Prahou 3 a 9. Ta dříve spojovala Prahu 10 s Prahou 3 a 9.

Nové jízdní řády tramvají začnou v metropoli platit od neděle 28. srpna. Kudy tramvaje pojedou, můžete najít v interaktivní mapě. Náš seriál o změnách v pražské dopravě můžete poslouchat na Regina DAB Praha denně v 8:45 a 15:45.

autoři: Filip Titlbach , jku
Spustit audio

Více z pořadu