SDH Prosenická Lhota na Příbramsku

27. listopad 2015

Prosenickou Lhotu najdete 60 km jižně od Prahy a zhruba 6 km severovýchodně od Sedlčan na Příbramsku. Obec se skládá z osad Prosenice, Suchdol, Klimětice, Luhy, Břišejov, samoty Radějovice a částí osady Paseky.

Krajina v okolí Prosenické Lhoty je plná lesů a také rybníků se zajímavými názvy, např. Jelito, Jitrnice, Klobása, Políčí a Dubínky. První písemná zmínka o obci je ze 14. století. V Prosenické Lhotě žije asi 500 obyvatel.

SDH Prosenická Lhota má 81 členů. K dispozici mají například Avii, čerpadla PS 8, PS 12 a sportovní PS 12. Jejich chloubou je historická stříkačka PS 16 Mára. Pořádají spoustu kulturních a společenských akcí v obci. Tou největší je zřejmě Lhotecký pětiboj, dále patří k oblíbeným hasičský ples, Soutěž v pojídání, Pivní derby, Sousedské posezení a Maškarní pro děti. V roce 2016 oslaví 80 let od založení sboru.

Dobrovolné hasiče z Prosenické Lhoty na Příbramsku můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) LHOTA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.