SDH Dolní Hbity na Příbramsku

4. březen 2016

Dolní Hbity najdete asi 14 km východně od Příbrami. Obec se skládá ještě z dalších sedmi částí: Horní Líšnice, Jelence, Káciň, Kaliště, Luhy, Nepřejov a Třtí. První písemná zmínka je z roku 1325. Podle pověsti v těchto místech zabloudil na lovu král Karel IV. Nechal tam proto postavit kapličku a místo nazval Chybity. V Dolních Hbitech dnes žije asi 350 obyvatel.

SDH Dolní Hbity má 85 členů, z toho 6 žen. Mají 3 soutěžní družstva a chtějí se začít věnovat dětem. Mají například Tatru 148 CAS, Citroen Jumper, dvě PS 12, jednu PS 8 a PS 18 na soutěže. V průměru mají 10 až 12 výjezdů ročně, nejčastěji pomáhají při odklízení spadlých stromů na silnicích a při povodních v Kamýku nad Vltavou. Pořádají např. Hasičský ples, soutěž O pohár starosty SDH, Maškarní karneval pro děti a soutěž O nejlepší bramborový salát.

Dobrovolné hasiče z obce Dolní Hbity na Příbramsku můžete až do pátku 11. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HBITY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.