SDH Chržín na Kladensku

24. říjen 2014

Obec Chržín najdete 3 kilometry severovýchodně od Velvar na Kladensku a 7 kilometrů severozápadně od Kralup nad Vltavou na Mělnicku. Chržín spadá do okresu Kladno. První písemná zmínka o obci je z roku 1292. Pod Chržín patří ještě Budihostice a Dolní Kamenice. V Budihosticích je obchod, v Chržíně pak hospoda. V těchto třech obcích dohromady žije asi 250 lidí.

SDH Chržín má 17 členů. Víc je žen, muži jsou prý pracovně vytížení. Dětské družstvo nemají, protože jich je v obci málo. Sbor zhruba před deseti lety úplně zanikl, ale před dvěma lety (2012) ho parta nadšenců oživila. Vlastními silami dali dohromady hasičárnu a začali trénovat. Jezdí na soutěže, pořádají např. pálení čarodějnic a sportovní den, sbírají železo a elektroodpad a také třeba na podzim hrabou listí.

Jeden z členů nechtěl při závodu zranit kamaráda, tak si raději zlomil nohu. Těsně před natáčením odchytávali Chržínští hasiči po obci toulavé psy.

Dobrovolné hasiče z Chržína můžete až do pátku 31. října 2014 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CHRZIN na číslo 907 77 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.