SDH Močovice na Kutnohorsku

21. listopad 2014

Obec Močovice najdete 4 kilometry od Čáslavi a 7 kilometrů od Kutné Hory na Kutnohorsku. Obcí protéká říčka Klejnárka. První písemná zmínka o Močovicích je z roku 1324. Žije tam asi 350 obyvatel.

SDH Močovice má 72 členů. Družstva mužů, žen a hned několik skupin dětí jezdí zhruba každý měsíc na soutěže. S několika čerpadly, elektrocentrálou a dalším vybavením zasahují hlavně při povodních. Pořádají hodně akcí, např. Máje, soutěž v požárním sportu Proudnice, soutěž pro děti Soptík, spolupořádají Český den proti rakovině a sbírají plastová víčka z PET lahví.

V jejich jednací knize z roku 1905 se píše: „Hasičská pokladna byla prázdná, a proto byly příspěvky zvýšeny z 1,50 Kč na 2 Kč.“

Dobrovolné hasiče z Močovic můžete až do pátku 28. listopadu 2014 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) MOCOVICE na číslo 907 77 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.