SDH Plazy na Mladoboleslavsku

17. říjen 2014

Obec Plazy najdete asi pět kilometrů východně od Mladé Boleslavi. Má dvě části: Plazy a Valy. Na severní straně stála kdysi středověká tvrz, což bylo sídlo loupeživého vladyky Václava. Před soud se dostal v roce 1322, což také první dochovaná zmínka o Plazích. Kolem obce vede hlavní silniční tah Mělník – Trutnov. V Plazích žije asi 460 obyvatel.

SDH Plazy má 137 členů. Velkou část tvoří děti. Dobrovolní hasiči tu založili pěknou tradici: trénování přípravky, tedy dětí od tří let. Na soutěžích se nejlépe daří dětským družstvům a ženám. Muži svými výkony poněkud zaostávají, ale to je zřejmě proto, že veškerý čas věnují péči o malé hasiče a ženy. Zasahují u požárů i u povodní. Pořádají hasičský ples, pálení čarodějnic, dětský den a také tábory.

Na jednom z letních putování po řece Sázavě se děti cvakly a uplavala jim kánoe. Vylovit se ji podařilo jenom díky napůl vypitému pití, které měly děti přivázané na lodi a které v tu chvíli fungovalo jako bójka.

Dobrovolné hasiče z Plaz můžete až do pátku 24. října 2014 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PLAZY na číslo 907 77 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.