SDH Veltruby na Kolínsku

1. květen 2015

Obec Veltruby najdete asi čtyři kilometry severně od Kolína. Pod Veltruby patří ještě obec Hradišťko. Název obce vznikl podle pověsti tak, že se v těchto místech ztratila při lovu kněžna Libuše a „velela troubiti“. Od toho Veltruby. První písemná zmínka o obci je z roku 1388. Ve Veltrubech žije asi 1.300 obyvatel.

SDH Veltruby má 32 členů z toho 4 ženy. K dispozici mají např. Škodu 706 RTHP CAS 25, Avii A30 DVS 12, PS 12 a polní kuchyň. Účastní se soutěží v požárním sportu v rámci Polabské ligy. Jsou zapojeni do projektu „Recyklujte s hasiči“. Pořádají pálení čarodějnic a dětský den pro MŠ Veltruby.

Sbor byl založen v roce 1885. Koncem června 2015 budou tedy dobrovolní hasiči Veltruby slavit 130 let.

Dobrovolné hasiče z Veltrub můžete až do pátku 8. května 2015 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VELTRUBY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.