Bolest kloubů: osteoartróza stále častěji postihuje mladší věkové skupiny. Příčin může být více

23. květen 2018

Osteoartróza je v dnešní době častým onemocněním, které může omezovat mobilitu nejen starších, ale stále častěji i mladších lidí. Je nejen dědičná, ale vzniká také nevhodným životním stylem nebo obezitou. Hlavním projevem je bolest, ale mohou se objevit i otoky a omezení hybností kloubů.

Je každá bolest kloubu projevem tohoto onemocnění?

V případech bolestí kloubů je velmi oblíbená a rozšířená samoléčba, kdy si hned zakoupíme nějaké volně dostupné gely a masti, ovšem to rozhodně nedoporučuji. Bolest kloubů nemusí vždy znamenat artrózu. Vždy, když máme podezření, že trpíme artrotickým postižením, je potřeba navštívit svého praktického lékaře, který zajistí základní vyšetření a vyšetření na ortopedii nebo revmatologii. Následně se stanoví záměr i plán léčby.

Má osteoartróza nějaký specifický typ bolesti?

Typická bolest je tzv. startovací bolest. Objeví se po delším klidovém stavu ve chvíli, kdy se začneme pohybovat. Například ráno při vstávání z postele nebo pokud se po dlouhém sezení chceme přesunout jinam nebo vstát. Jde o to, že v počáteční fázi pohybu je bolest nejsilnější, ale je trvalá a delším pohybem se pouze zmírní. Bolest často omezuje pohyb pacienta a může být tak silná, že vyžaduje použití kompenzačních pomůcek. Ty ulehčí samotný pohyb a odlehčí daný kloub.

Jak vlastně osteoartróza vzniká? A dá se zcela vyléčit?

Je to postižení vnitřních struktur kloubu, kde dochází ke změnám chrupavky v daném kloubu. Chrupavka se začíná ztenčovat a je nahrazovaná kostní tkání. Když si to představíme zjednodušeně, kloubní hlavice a kloubní jamka při pohybu kloužou. Mají velmi hladkou strukturu, aby pohyb byl co nejhladší. Kloubní plocha se onemocněním začne zdrsňovat, omezuje pohyb a způsobuje bolest. V časném stadiu je škála možností léčby vysoká, někdy s větší, někdy s menší účinností. U pozdějších stupňů artrotických změn na kloubech je jedinou léčbou operativní zákrok, tedy totální endoprotéza. Operace je vhodná od třetího stupně výše. Vše ostatní je pouze dočasné. Ovšem je mnoho preparátů, které mohou více či méně pomoci.

MUDr. Petr Grenar

Jaká je vlastně nejčastější příčina?

Nejčastější příčinou je vrozená dispozice. Pakliže prarodiče a rodiče mají problémy s klouby typu artrotických potíží, dá se říct, že i my tyto potíže mít budeme a můžeme nástup onemocnění pouze vhodným přístupem oddálit. Tady je nutné zmínit tzv. chondroprotektiva. Neaplikují se přímo na kloub, ale užívají se formou tablet. Způsobují zlepšení výživy a odolnost chrupavky v daném kloubu. Působí ale pouze preventivně. Pokud je toto onemocnění tzv. „v rodině“ a je dědičné, je vhodné už s předstihem tyto přípravky užívat. Onemocnění se přinejmenším oddálí a ulehčí jeho průběh. Existuje ale několik příčin, které naopak vznik artrózy urychlí. Jednou z nejčastějších příčin je obezita nebo nadváha. Kloub je nastaven na určitou hmotnost, a pokud je přetížen a máme třeba o 30 % své ideální váhy navíc, musí fungovat i za těchto podmínek - a tím se samozřejmě stav zhoršuje.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.