Bolí vás žaludek? Upravte si stravovací návyky nebo si pořiďte syrový brambor

12. březen 2018

Problémy se zažíváním jsou poměrně běžným jevem. Bývají často spojené se stresem, dá se jim ovšem relativně dobře předcházet. Včasnou péči můžete bolestem žaludku výrazně ulevit. Jak o sebe pečovat a co jíst, abychom si nezpůsobili žaludeční vředy, poradil doktor Petr Grenar.

Bolest žaludku a problémy se zažíváním se objevují kvůli mnoha příčinám. Než začnete zvažovat léky, musíte odstranit samotné příčiny. Mezi nejčastější patří stres a špatné stravovací návyky. Stres lze ovlivnit dobrým plánováním. Důležité je v tomto ohledu nepřeceňovat svoje síly ani finanční možnosti. Ne vždy ale můžete mít vše pod kontrolou, takže pak se dá žaludku pomoci pouze správným přístupem. A hlavně vyloučením špatných stravovacích návyků.

Jejich výčet je velmi jednoduchý: absence snídaně, kouření, nepravidelná životospráva, ostré koření, káva, destiláty.

Někdy se nestačíme nasnídat, což je normální, ale nemůže to být pravidlem. Na lačno bychom rozhodně neměli pít destiláty, nejíst ostrá jídla a také je na místě zvýšená opatrnost v pití kávy. Káva je silný koncentrát a žaludku nemusí na lačno dělat dobře. Tomu ale můžeme předejít, pokud si před kávou na lačno dáme menší šálek mléka. Mléko udělá na sliznici slabý povrch a připraví jí na příjem kávy.

Další věc je ostré koření. Stimuluje žaludeční sliznici k produkci žaludeční šťávy. Rozhodně tedy nejíst kořeněné jídlo hned po ránu a v případě problémů se mu vyhněte i v průběhu dne. Žaludeční sliznici neprospívá ani kouření. Každá cigareta stimuluje žaludeční sliznici k produkci žaludečních šťáv. Pokud je po ránu žaludek prázdný a nepřipravený na příjem stravy, žaludek kouřením zbytečně dráždíme. To samé platí pro destiláty, nejsou pro lačný žaludek dobré.

MUDr. Petr Grenar

A jak se vlastně k žaludku chovat

Každý je citlivý na něco jiného, a proto musíme především našemu žaludku vyhovět. Pokud máme se žaludkem problémy, musíme jíst pravidelně v malých dávkách nedráždivé jídlo a to, na které máme chuť. A když se přeci jenom žaludek ozve, tady je jeden malý recept, jak žaludek velmi přirozeně uklidnit. Stačí rozstrouhat syrový brambor a po lžících po chvilkách směs pojídat. Pomáhají jídla s vysokým obsahem škrobu a z tohoto hlediska je syrový brambor skutečně ideální jako první pomoc.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio