Chcete se vyhnout jarní únavě? Bojujte s ní už v zimě

27. únor 2018

Některé faktory ovlivnit nejdou, ale často si za vysílení organismu na konci zimy můžeme sami. V zimních měsících totiž přestáváme dodržovat zdravý životní styl, což vyústí do syndromu jarní únavy. Stále ale můžete vyčerpání předejít.

V zimě bychom neměli slevovat ze svých sportovních aktivit. Pokud přes léto jezdíte na kole, chodíte běhat nebo hrát tenis, musíte si i přes zimu najít alternativní činnost, která vám bude vyhovovat a pomůže vám udržet si kondici.

S tím souvisí dobré potravinové návyky, kterými se přirozeně doplní výdej energie. Specifická strava přes zimu neexistuje. Tělo posilujte pravidelným a pestrým jídlem a dbejte na doplňování kalorií, vitamínů a iontů. Nejlepší je kvalitní strava 6 x denně po malých dávkách.

Dbejte na přísun přirozeného ovoce a zeleniny, ovšem upřednostňujte tuzemské zdroje. Ideálně pokud je zelenina a ovoce vypěstováno u nás, protože je tak blízké našemu organismu a máme i lepší kontrolu nad jeho kvalitou. Švestky, jablka a hrušky mnohdy tělu pomohou více než exotické ovoce. A především ani přes zimu nezapomínejte na pitný režim. Pokud vše dodržíte a letní návyky se přes zimu nezmění, jarní únava se většinou neprojeví vůbec nebo menší intenzitou.

Doplnění důležitých minerálů a vitamínů

Jako prevenci jarní únavy je nutné doplnit hladinu vitamínu C a po konzultaci s lékařem rovněž vitamin D, u kterého hrozí předávkování. Nezapomeňte doplňovat vápník (ideálně dostatečným množstvím sýrů a mléka), ale také vitamín E a K. Jsou dobře rozpustné v tucích, takže ideální je užívání po jídle, aby došlo k dobrému vstřebávání.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio