Jak se ráno dobře nastartovat i s nízkým tlakem? Zacvičte si ještě v posteli

6. květen 2020

Vysoký tlak je ze zdravotního hlediska rizikový, hlavně pokud o něm nevíme. Oproti tomu nízký tlak sám o sobě není problém, ale lidé s nízkým tlakem se nemusí cítit dobře. Problémy mohou mít hlavně po ránu. Nízký tlak se nedá léčit, ale správným přístupem můžeme snížit negativní pocity na minimum a cítit se svěží.

V případě nízkého tlaku přeci jenom existuje jedno nebezpečí. Může totiž způsobit kolapsový stav a následný pád zranění. Při rychlém vstávání z postele se vám může zamotat hlava. Vstávejte proto pomalu. Posaďte se na posteli, protáhněte se, zacvičte si vsedě, pak se protáhněte a projděte.

Dopřejte si dobrou snídani

Pokud jste po ránu díky nízkému tlaku zpomalení, možná utíkáte do práce na poslední chvíli bez snídaně. Tělo naopak potřebuje po ránu posílit. Pokud nestíháte jíst, nastavte si budíka o půl hodiny dříve, abyste navykli své tělo vstávat. Na snídani se musíte těšit. Takže si dopřejte něco dobrého, zdravého a výživného.

Ještě že máme kofein nebo thein

Pokud máte nízký tlak, nejspíš vám myšlenky hned po probuzení směřují ke kávě. Nepijte ale kávu na lačno, nebo si způsobíte problémy. Žaludek není po ránu na takovýto koncentrát připraven. Nezapomeňte, že místo kávy vám může na nízký tlak pomoci také zelený nebo bílý čaj. Působí ale na každý organismus trochu jinak, takže je potřeba účinky nejprve opatrně vyzkoušet.

Ranní rozcvičku začněte ještě v posteli

Rozcvička po ránu je lepší než káva. Tonizuje celý organismus a tělo se zadaptuje na nízký tlak. Musíte vědět, jaké dělat cviky. Cvičením se navíc tlak lehce zvýší. Ideální je začít už v posteli různé protahovací horizontální cviky, posilování břišního svalstva nebo protahování horních a dolních končetin.

MUDr. Petr Grenar

Neriskujte ale kvůli cvičení partnerské problémy, pokud vaše druhá polovička preferuje klidný ranní spánek. V tom případě se pomalu přesuňte do jiné místnosti a začněte cvičit po probuzení vleže na zemi. Ideální je zvedat nohy, cvičit sedy – lehy a protahovací cviky vleže, vkleče a na břiše. Není vhodné dělat cviky, které způsobují kolísání krevního tlaku, například dřepy. Jak se postupně tonizuje organismus, můžete s cvičením přejít do vertikální polohy a cvičení ukončit rychlejší chůzí.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.