Onkologickému onemocnění můžeme předejít pravidelnými preventivními prohlídkami

20. červen 2018
Nemoci kůže

Bohužel, onkologických pacientů je stále více. Jediná možnost ochrany je prevence a včasnost odhalení onemocnění. V naší republice je vypracováno několik screeningových programů, které cíleně vyhledávají pacienty, kteří jsou onkologickým onemocněním ohrožení. Všeobecně ale platí, čím včasnější diagnostika, tím jednodušší a účinnější léčba.

Jak problémům předejít radí MUDr. Petr Grenar

Preventivní vyšetření od určitého věku zcela hradí pojišťovna.

Od věku 50ti let má každý nárok jednou za dva roky na náklady pojišťovny využívat screening kolorektálního karcinomu. Jednoduchým testem ze stolice je možné zjistit, jestli je pacient v riziku onkologického onemocnění tlustého střeva nebo konečníku. Tento jednoduchý test ale bohužel pacienti často nevyužívají. Ženy mají od věku 45ti let jednou za dva roky nárok na vyšetření prsu mamografem. Součástí balíčku preventivních onkologických vyšetření u žen jsou také gynekologické prohlídky. Preventivní vyšetření jednou za šest měsíců odhalí onemocnění tumorem v gynekologické oblasti ve velmi raném stadiu. Léčba je při včasném odhalení velmi úspěšná. U mužů je zcela zásadní vyšetření prostaty. Od dosažení věku 50ti let by měl každý muž jednou za rok absolvovat urologické vyšetření zaměřené na prevenci karcinogenu prostaty. Při podezření na onkologické onemocnění pacienti absolvují ultrazvukové vyšetření, odběr krve na zjištění onkomarkerů a digitální vyšetření per rektum. Při včasné diagnostice je možné vhodně léčit i onkologické onemocnění štítné žlázy. V případě jejího zvětšení může už pouhý pohmat přinést jasný diagnostický závěr. Následně se přistoupí k ultrazvukovému a k biochemickému vyšetření, které onemocnění potvrdí.

Fatální mohou být malé pigmentové névy

Samostatná kapitola jsou pigmentové névy, které jsou díky současnému tvrdému záření slunce velmi časté. Diagnóza je jednoduchá a rychlá. Pokud se na toto onemocnění myslí a včas navštívíme kožního lékaře, léčba je radikální a jednoduchá. Je nutné ale mít na paměti, že pigmentové névy jsou jedny z nejzhoubnějších tumorů, které existují. Rychlost metastatické složky je u těchto nádorů tak fatální, že rozjetý melanom je otázka života pouhých několika měsíců.

Praktický lékař by se měl zaměřit na to, jaký typ daného pacienta ohrožuje.

U všech onkologických vyšetření je významná rodinná zátěž a rodinná anamnéza. Pakliže má pacient ve svém příbuzenstvu onkologické diagnózy, je nutné mnohem zodpovědněji přistupovat k preventivním prohlídkám především v rizikových oblastech.

Spustit audio