Před žloutenkou nejste v bezpečí ani v Česku. Jedinou ochranou je očkování

14. březen 2018

Jarní období je ideálním časem na očkování. Už nejsme oslabeni chřipkami a rychleji nabíráme na celkové síle a kondici. S příchodem jara a léta se ale zvyšují i rizika nakažení různými infekčními nemocemi. Rozhodně bychom neměli podcenit očkování proti hepatitidám, které se v populaci vyskytují stále častěji.

V České republice se standardně očkuje proti žloutence typům A a B. Hepatitida typu A je infekční onemocnění, kterým se nakazíme především alimentární cestou. Ovšem někdy se tomuto typu žloutenky rovněž říká „nemoc špinavých rukou“. Měli by se proti ní očkovat hlavně ti, kdo rádi cestují a pochutnávají si na místních specialitách, případně se občas napijí vody z místních neprověřených zdrojů.

Někdo může mít pocit, že pokud nikam necestuje, nakažení mu nehrozí. To je velký omyl. Hepatitida může způsobit velké komplikace. V populaci se vyskytuje stále častěji mimo jiné i proto, že v rámci cestovního ruchu přijíždí mnoho zahraničních hostů také k nám.

Hepatitida typu B se naopak přenáší pouze krví, krevními deriváty a tělesnými sekrety. Onemocnění bývá těžší a rekonvalescence delší než v případě žloutenky typu A. V případě rizikových aktivit nebo cestování je velmi vhodné mít i tento typ očkování. Očkování vyžaduje určité dávkování a časový odstup. První dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka se aplikuje za 1 měsíc a třetí dávka za dalších 5 měsíců.

Jak poznáme, že jsme se nakazili

Onemocnění hepatitidou je zákeřné a nebezpečné tím, že často probíhá pouze skrytě. Jediný příznak, který se objeví, je únava, případně svalová bolest. To je horší varianta, protože pokud nám příznaky jasně neřeknou, že jsme se nakazili, často kvůli pouhé únavě vůbec neomezíme naší činnost ani stravovací návyky. Nedodržujeme dietu, sportujeme a fyzicky se unavujeme. A především nadále popíjíme alkohol.

Menší množství alkoholu při zdravém organismu nevadí, ale při skryté hepatitidě je to velmi nebezpečné. Silná únava může přetrvávat i delší dobu a nelepší se. Následovat může nechutenství, zvracení, průjmy, tedy symptomy, které nás nakonec přeci jenom zavedou k lékaři.

MUDr. Petr Grenar

Onemocnění se specifikuje odběrem krve a laboratorním vyšetřením. Často se tak nakažení zjistí až po dlouhé době tím, že se v krvi objeví vysoké hladiny obranných látek, které signalizují, že jsme nakaženi hepatitidou. Jediná léčba je následně přísná dieta minimálně 6 měsíců až jeden rok. Je nutné se zcela vyvarovat látek, která poškozují a ohrožují játra, a to je v prvé řadě alkohol.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.