Srdeční infarkt postihuje stále mladší ročníky. Pokud vás postihne bolest na hrudi a silná dušnost, volejte okamžitě linku 155. Jde o čas.

13. červen 2018

Dříve bylo onemocnění srdečním infarktem pojímáno jako problém především mužů kolem věku 50ti let a více. Dnes infarkty trpí už i mladí muži kolem věku 40ti a stále častěji také mladé ženy. Příčinou je hektický a nezdravý životní styl, málo pohybu, nadváha, alkohol, cigarety stres…V případě postižení infarktem je zcela zásadní rychlá lékařská pomoc na specializovaném pracovišti.

Jak problémům předejít radí MUDr. Petr Grenar

Jak poznáme, že jsme srdečním infarktem postiženi my nebo někdo v našem okolí?

Srdeční infarkt má plno příznaků. Ale základní je silná pálivá bolest za hrudní kostí, která neustupuje. Tato bolest se může objevit i v klidu nebo častěji po nějaké námaze, ale přetrvává i po následném zklidnění. S tím souvisí i silné pocení, dušnost a netolerance fyzické zátěže. Tato dušnost je ale velmi silná až extrémní, nedovolí vyjít ani dva schody. To už je závažný stav, kdy není na co čekat a je nutné volat rychlou záchrannou službu, tedy linku 155. Doporučuji volat záchranku při sebemenším podezření na srdeční infarkt. Vozy jsou perfektně vybavené kompletní diagnostickou technikou, kdy lékař ještě v sanitce na elektrokardiografu stanoví jednoznačný nález a aktivuje celý řetězec systému primární pomoci tak, aby škoda na srdci byla co nejmenší a byla vratná.

Jak následná péče probíhá?

Česká republika má jako jedna z mála na světě má systém integrované kardiální péče pro akutní koronární příhody. Jedná se o včasnou diagnostiku koronární příhody cestou rychlé záchranné služby, kdy je pacient do 90 min dopraven na erudované pracoviště vybavené přístrojově i odborným lékařským týmem. Je nutné, aby se včas provedlo invazivní vyšetření srdečních cév s následnou léčbou postižené koronární arterie. A výsledky jsou velmi dobré, pokud postižený má okamžitou lékařskou pomoc a péči, může dojít k praktickému akutnímu vyléčení daného stavu. Hlavním cílem je v těchto případech zabránit tomu, aby nedošlo k trvalému poškození srdce.

Můžeme se zregenerovat i po prodělaném infarktu?

Ano. Záleží na tom, do jaké míry se rozvine poškození srdce infarktem. Tedy především záleží na včasné lékařské péči. Pakliže je včasná intervence, hojení je velmi rychlé a pacienti jsou schopni po infarktu v krátké době nastoupit zpět do běžného zaměstnání v plné výkonnosti.

A jaká je prevence?

Zdravý životní styl, dostatek pohybu, nekouření, redukce tělesné váhy, omezení stresu, pravidelné cvičení… Je to jednoduché, ale zároveň velmi těžké vše dodržet. Pokud to zvládneme, je všechno v pořádku.

Spustit audio