Začaly vám na jaře padat vlasy? Nemusí jít jen o přirozený proces

13. květen 2020

Do určité míry může být padání vlasů v jarním období přirozený jev. Ostatně také v přírodě zvířata před letními horky ztrácejí srst a pelichají. Může se ale také jednat pouze o deficit různých látek, které jsou nutné pro výživu vlasového folikulu a tím i růstu zdravých vlasů. A nezapomínejme ani na dlouhodobý stres, závažná onemocnění nebo genetickou záležitost.

Vypadávání vlasů je především dědičná záležitost, která ve své podstatě moc ovlivnit nelze. Potíže u mužů vznikají nejčastěji genetickou dispozicí, kdy nadbytek testosteronu zvyšuje sklon k vypadávání vlasů. Jiný pohled je u žen, kdy za tímto problémem může být choroba, která ve svém důsledku vede k vypadávání vlasů. V prvé řadě je potřeba zaměřit se na nemoci štítné žlázy a diabetes. Často se jedná o následek dlouhodobého užívání hormonální léčby.

Jak padání vlasů ovlivňuje například všudypřítomný stres?

Vliv může hrát navíc dlouhodobý stres. Stres oslabuje organismus na všech úrovních a kožní systém není výjimkou. Ale stres sám o sobě není nikdy jedinou příčinou. Pokud v důsledku dlouhodobého stresu vlasy padají, většinou s tím souvisí nesprávná životospráva a životní styl. To vše je nutné brát v úvahu.

Speciální šampony nebo potravinové doplňky jsou pouze pomocné prostředky, které vypadávání vlasů zpomalí. Především nepomohou v případě jiného zdravotního problému. Navíc ani při podpůrné léčbě někdy nelze vypadávání vlasů vedoucí k určitým typům plešatosti zastavit.

V mnoha případech je padání vlasů pouze důsledkem jiného zdravotního problému, který ale vyřešit lze a tím i následně zastavit výpad vlasů. Když tento problém máme, je potřeba se nechat vyšetřit kožním lékařem, který zjistí, jestli je výpad vlasů přirozený nebo součástí nějakého patologického procesu v organismu. Sami jádro problému nemůžeme odhalit.

MUDr. Petr Grenar

Kožní lékař na základě několika vyšetření stanoví další léčebný postup. Nastaví se léčba preparáty, které nastartují regeneraci vlasového folikulu, a dojde k zlepšení problému. Návštěvu lékaře proto nezanedbejte především, pokud se skutečně jedná o dlouhodobou záležitost.

Co jako první pomoc zakoupit, třeba po období stresu?

Rozhodně vitaminy řady B a E. Dávkování je jednoduché, vitamín E se ale rozpouští v tucích, takže je nutné ho brát po bohatém jídle, aby došlo k jeho vstřebání.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio