Chřipková epidemie stále nekončí. Šíření viru závisí hlavně na chování lidí

7. březen 2018
Dopolední host

Pravidelně každou zimu zasáhne Českou republiku chřipková epidemie. Letošní je obzvlášť urputná a podle hygieniků zatím stále nekončí. Sice občas na některých místech země zeslábne, ale jinde naopak nabere na síle. S hrozbou chřipky prý musíme ještě pár týdnů počítat.

Počet nakažených na jednotlivých místech v krajích sledují krajské hygienické stanice. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmily Rážové minulý týden výrazně poklesl výskyt chřipkového onemocnění v polovině okresů středních Čech, ale ve druhé polovině se naopak výrazně zvýšil.

Jak moc se virus šíří mezi lidmi, závisí zejména na jejich chování. „Vzhledem k tomu, že jde o kapénkovou infekci, měli by být všichni nakažení lidé maximálně zodpovědní. Měli by kašlat do kapesníků a ty kapesníky by pak měli zlikvidovat tak, aby nepřišly do kontaktu s někým dalším. A měli by samosebou i co možná nejvíc omezit přímý kontakt s ostatními lidmi, protože čerstvý virus se přenáší i znečištěním věcí, na které nemocní sáhnou, například tyče v dopravním prostředku nebo telefonního sluchátka a podobně," říká hygienička.

Také je důležité vyhýbat se v době chřipkových epidemií velkým shromážděním lidí, zejména v uzavřených prostorech. Nejdůležitější je ale pochopitelně prevence a nejúčinnější ochranou je nechat se očkovat. Ovšem ne v době probíhající chřipkové epidemie, ale už na podzim, kdy je vyhlášena možnost očkování proti chřipce.

Poslechněte si celý rozhovor s Jarmilou Rážovou!
Spustit audio