Dakar je tak náročný, že auto pokaždé zničíme, přiznává Martin Macík

30. leden 2018
Dopolední host

Rodák ze Sedlčan, osmadvacetiletý pilot kamionu Martin Macík se letos opět zúčastnil nejtěžšího motoristického závodu Rallye Dakar. Jeho tým Big Shock Racing získal v extrémně náročném ročníku nejlepší české umístění v podobě 5. místa.

Martin Macík jel letos závod Rallye Dakar už pošesté, v roli pilota ho absolvoval počtvrté. Zúčastnil se ho se žlutým kamionem značky Liaz, kterému se svým týmem důvěrně říká Franta. Tříčlennou posádku tvořili vedle Martina Macíka ještě navigátor František Tomášek a mechanik Michal Mrkva.

Skvělé páté místo je samozřejmě zásluhou celého týmu. „Jet rychle umím, dobrý auta mám, ale ten servis, bez toho by to vůbec nešlo,“ říká Martin Macík. „Je to tak náročný a tak strašně rychlý, že to auto pokaždý zničíme, jen je otázka, jak moc a jak dobře ho během cesty dokážeme opravit.“

Letošní ročník Rallye Dakar byl podle všeho doposud nejnáročnějším závodem v celé jeho historii. I závodníci, kteří patří ke světové špičce, přiznali, že něco podobného ještě nikdy nezažili. „Bylo to opravdu nesmírně náročný, ale já jsem rád, že to bylo takhle těžký, protože nás to hodně naučilo a přineslo nám to spoustu nových zkušeností,“ vysvětluje Martin Macík.

A cestou samozřejmě zažil se svým týmem i nejednu komplikaci. Například předposlední etapu dojížděli bez předního skla, jen s motoristickými brýlemi na očích a za úplné tmy. „Stalo se nám, že jsme trefili větev, která to sklo napraskla. Nejdřív jsme tomu nevěnovali velkou pozornost a jeli dál, ale pak v té obrovské rychlosti a při tom obrovském tlaku nám to sklo prasklo úplně. Museli jsme zastavit, vykopnout ho, nasadit brýle a jet dál bez něj,“ popisuje Martin Macík.

Martin Macík

Jeho tým si během závodu několikrát sáhl na dno fyzických i psychických sil. Přesto se pokaždé dokázali navzájem podržet a povzbudit a zdárně ve zdraví dojet do cíle. Sice naprosto vyčerpaní, ale šťastní. Dokázali se dostat do nejlepší pětky.

Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Macíkem!
Spustit audio