Ještě lepší než jsem si vysnila. Jak prožila letošní olympiádu nejlepší Středočeška?

28. únor 2018
Dopolední host

V deseti letech koukala krasobruslařka Anička Dušková na přenosy z olympiády ve Vancouveru a počítala, že za 8 let by mohla o nejcennější kovy bruslit i ona. Sen se stal skutečností a na nedávných olympijských hrách v Pchjongčchangu skončila se svým partnerem Martinem Bidařem na 14. místě mezi sportovními dvojicemi. A to i přesto, že od října do poloviny ledna nemohla kvůli zraněnému kolenu na led.

Díky 14. místu byla Anička Dušková z Lysé nad Labem nejlepší Středočeškou na letošní olympiádě. Na její úspěch reagují spolužáci na gymnáziu, učitelé i pacienti její maminky. „Učitelé na mě sice po olympiádě nejsou měkčí, ale vycházejí mi vstříc, abych si všechno doplnila. Spolužáci jsou na mě, myslím, docela hrdí, kamarádům říkají, že mají ve třídě olympioničku. A mamka je zubařka v Lysé nad Labem a všichni pacienti za ní chodí a říkají, že jsem šikovná a že mi fandí. Tak je to takové hezké,“ řekla ve vysílání Českého rozhlasu Region.


Anička, nebo Anna Dušková?
V oficiální startovní listině Olympijských her je uvedena jako Anna, sama ale dává přednost tomu, když jí lidé oslovují jako Aničku. „Když mluvím s kamarády ze zahraničí, tak všichni říkají Anna, ale když jsme v Česku, tak si myslím, že je hezké, jak čeština umí jména zdrobnit. Takže se mi líbí ta Anička,“ řekla juniorská mistryně světa a nejlepší česká krasobruslařka na letošní olympiádě.

Z olympiády si přivezla nejen suvenýry včetně plyšového maskota, ale hlavně spoustu zážitků. V apartmánu v Olympijské vesnici bydlela společně s Martinou Sáblíkovou. „Jsem ráda, že jsem Martinu poznala. Je to strašně hodnej člověk a všechny ty medaile si fakt zaslouží, koukali jsme tam spolu třeba i na televizi a všichni jsme se tam bavili,“ vyprávěla Anička Dušková.

Martině fandila přímo v hledišti v závodě na 5000 metrů. Jako divák stihla i zápas českých hokejistů s Kanadou. A zajímavá byla její osobní setkání s krasobruslaři z KLDR nebo rozhovor s šéfem MOV Thomasem Bachem, který jí s partnerem Martinem Bidařem pozval k sobě na VIP tribunu.

Zpátky na led těsně před olympiádou

Korunoval tak skoro neuvěřitelný příběh posledních měsíců. V říjnu si totiž Anička Dušková při tréninku přetrhla vazy v kolenu. Do kolena jí voperovali speciální vlákno, bruslí v ortéze a na led se vrátila se svým partnerem až v polovině ledna – pouhé 3 týdny před začátkem olympiády.

Moderátor Tomáš Pancíř se ptal i na to, jak se dali dohromady s krasobruslařským partnerem Martinem Bidařem. „Dohromady nás dala naše trenérka. Bylo nám 12 let, byli jsme malý děti, nevěděli jsme, co to obnáší. A já osobně, když jsme měli jet spolu a držet se za ruce, tak mi to přišlo trošku trapný. Ze všeho nejdříve jsme museli podstoupit vyšetření, kolik asi budeme mít centimetrů, až vyrosteme. A vyšlo to,“ vzpomínala s úsměvem Anička Dušková.

Aktuálně se s Martinem Bidařem připravuje na mistrovství světa, které bude koncem března v Miláně. A postěžovala si, že přestože jsou juniorskými mistry světa a na olympiádě skončili 14., na tréninkovém stadionu je taková zima, že má problém si po tréninku prokřehlými prsty rozvázat tkaničky na bruslích. Pro krasobruslaře je navíc přemrzlý led problémem. Což je rozdíl proti hokejistům, kteří ho preferují.

Krasobruslařka Anna Dušková

Anička Dušková se prakticky celou hodinu ve studiu smála. Úsměv je i na všech jejích snímcích z olympijského závodu. Je to její přirozenost? „Když se usmívám mimo led, tak je to přirozené, ale na ledě je to zčásti nacvičený. Jak říká jeden z našich trenérů, krasobruslení je showbusiness a musíte prodat všechno, co můžete. Musíte mít i cítění hudby a tvářit se podle té hudby, třeba když hraje Romeo a Julie, nemůžete mít úsměv od ucha k uchu,“ dodala, samozřejmě opět s úsměvem, nejlepší středočeská olympionička z letošních her.

Poslechněte si celý rozhovor s krasobruslařkou Aničkou Duškovou!
autor: tsp
Spustit audio