Když mi bylo nejhůř, napsala jsem nejhumornější povídky, říká Irena Fuchsová

13. listopad 2016
Dopolední host

Spisovatelka Irena Fuchsová pochází z Kolína, kde žije celý svůj život. Řadu let pracuje jako divadelní nápověda. Nejprve působila v kolínském divadle, dnes v pražském Činoherním klubu. Je ale především žádanou spisovatelkou, jejíž humorné prózy ze současnosti se těší velké oblibě.

Irena Fuchsová o sobě říká, že už jako malá holka věděla, že jí jednou vyjde kniha. Byla o tom stoprocentně přesvědčená. I když úplně původně chtěla být herečkou. Naneštěstí ji ve čtyřech letech postihla dětská obrna, kvůli které jí ochrnula noha.

„Teta se mě tehdy ptala, čím bych chtěla jednou být. Odpověděla jsem, že herečkou. A teta mi řekla, že herečkou být nemůžu, protože mám nemocnou nožičku. Na to jsem já řekla: tak budu spisovatelka,“ vypráví Irena Fuchsová.

První kniha jí vyšla sice až v jejích 51 letech, ale od té doby se na pultech knihkupectví objevilo už 30 jejích titulů.

„Všechno, co jsem kdy napsala, má takový ten kopanec od života. Nikdy jsem si vyloženě nevymýšlela, základ byl vždycky ze života. A paradoxně, když mi bylo nejhůř, napsala jsem nejhumornější povídky,“ říká Irena Fuchsová.

Poslechněte si celý rozhovor s Irenou Fuchsovou
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.