Koncert musí být divadlo. Lidi to chtějí nejen slyšet, ale i vidět

16. květen 2017
Dopolední host

Kladenská skupina The Beatles Revival patří mezi nejvěrnější revivalové skupiny. Klíčem k úspěchu je nejen dokonalé nastudování a provedení každé ze skladeb, které má kapela v repertoáru, ale i fyzická a především hlasová podobnost členů skupiny s opravdovými Beatles.

Jejich image doplňují čtyři sady přesných kopií kostýmů, ve kterých Beatles vystupovali, stylové účesy a také detailně okopírované charakteristické pohyby jednotlivých členů na pódiu.

První oficiální koncert měli The Beatles Revival v roce 1992, ale kapela se ve skutečnosti začala formovat už o dva roky dřív na kladenském gymnáziu. Prvotním impulsem bylo zadání projektu na hodinu angličtiny. „A spolužák přišel s tím, že budeme hrát písničky od Beatles,“ říká Luděk Maulis, jeden ze zakládajících členů kapely.

Po dvou letech začali The Beatles Revival vystupovat jako skutečná revivalová skupina a postupem času se snažili stále více zdokonalovat, a to nejen v oblasti hudby.

„Koncert musí být divadlo. Lidi to chtějí nejen slyšet, ale i vidět. A my jim to chceme poskytnout. Proto jsme si na fotkách nastudovali jejich kostýmy, z Anglie jsme si nechali přivézt boty, ve kterých členové Beatles chodili, v aukcích jsme sháněli i originální nástroje,“ vyjmenovává Luděk Maulis.

Čtěte také

Sám představuje v rámci kapely Johna Lennona. „Ze začátku jsem hrál nejhůř ze všech na kytaru i na klavír a kromě toho jsem zpíval trochu chraplavě, tak mi řekli, že bych měl být Lennon,“ směje se Maulis.

A aby napodobení skupiny The Beatles bylo co nejvěrnější, mají kladenští brouci i levorukého kytaristu, stejně jako je Paul McCartney. „Toho představuje můj brácha a samozřejmě hrál nejdřív napravo. Ale pak se jednoho dne následkem jedné nešťastné náhody rozhodl, že to zkusí levou. A opravdu se to za měsíc naučil. Je to velkej dříč,“ oceňuje bratra Luděk Maulis.

Beatles 4

O jejich kvalitách svědčí i fakt, že byli pozváni do britského Liverpoolu, do Cavern Clubu, kde kdysi hráli samotní Beatles. „Když jsme začali hrát, tak se mi klepala kolena, ale reakce publika byla skvělá, takže to ze mě po chvíli spadlo a byl to úžasný zážitek, moc jsem si to užil,“ vzpomíná Luděk Maulis.

Kapela má ve svém repertoáru stabilně kolem 40 písniček. Každý rok nějaké přidá, jiné zase vypustí. Ale když mají The Beatles Revival opravdu dlouhé vystoupení, přehrají je všechny.

Poslechněte si celý rozhovor s Luďkem Maulisem
Spustit audio