Lukáš Petřvalský má absolutní sluch. Za varhany usedl už v 10 letech

15. březen 2017
Dopolední host

Lukáš Petřvalský je varhaník, skladatel a pedagog žijící v Berouně. V současné době učí na pražském gymnáziu a základní škole na Malé Straně, na berounské Základní umělecké škole vyučuje hru na klavír a také zpěv a hlasovou výchovu, soukromě pak učí i hru na varhany. Především je ale varhaníkem chrámu sv. Jakuba v Berouně a Královské kolegiální kapituly na hradě Karlštejně.

Pochází ze severní Moravy, z vesnice nedaleko Ostravy. Už v pěti letech začal hrát na klavír. A protože chodil do místního kostela a často trávil čas pod krásnými varhany, okouzlil ho i tento nástroj. „Navíc tam byl moc šikovný varhaník, který si mě sám vyhlédl, a tak jsem už v deseti letech měl možnost za varhany usednout,“ říká Lukáš Petřvalský.

Podle jeho slov je mezi klavírem a varhany veliký rozdíl, protože člověk se musí naučit dělat každou končetinou něco jiného, podstatná je tedy koordinace celého těla. Důležitá je pak zejména práce rukou, konkrétně způsob kladení prstů a úhozy.

„Varhany mají několik klaviatur. Jejich zvuk se vytváří v píšťalách různých velikostí a to všechno musí varhaník znát a musí se to velmi dlouho učit,“ dodává Petřvalský.

Lukáš Petřvalský je dnes mimo jiné titulárním varhaníkem Královské kolegiální kapituly na hradě Karlštejně. „Hrad Karlštejn má specifické varhany, velmi vzácné. Jsou to barokní varhany, v 18. století je postavil Ferdinand Schwabl. Je to jeden ze dvou nástrojů, které se od tohoto stavitele zachovaly. Když na ně člověk hraje, je to krásný dotek se starými časy a vytváří to nádhernou atmosféru,“ říká Lukáš Petřvalský.

Poslechněte si celý rozhovor s varhaníkem Lukášem Petřvalským

Varhaník Lukáš Petřvalský
Spustit audio