Na dítě nešišlejte. Pomůžete mu ke správné výslovnosti

16. únor 2017
Dopolední host

Řečových vad existuje spousta. Některé jsou vývojové, jiné organické, další mají psychický původ a někdy vznikají třeba i v důsledku různých nemocí či úrazů. A jak je to s vadami řeči u dětí?

Některé vady jsou takzvaně vývojové. „To znamená, že dítě ještě určitou hlásku vyslovit nedokáže, a proto ji nahradí jinou hláskou - takovou, která je pro něj snazší,“ popisuje základní vady dětské výslovnosti kladenská speciální pedagožka, logopedka Jana Drahokoupilová.

Na problém s výslovností často rodiče upozorní učitelky v mateřské škole. Při některých mateřských školách působí rovnou i speciální pedagog, který správnou výslovnost u dětí testuje.

Příčinou špatné výslovnosti u dětí může být mimo jiné i to, jak my sami na dítě mluvíme. „Často se stává, že rodiče mají radost, že jejich potomek začal konečně mluvit a přijde jim to roztomilé, a místo toho, aby na něj mluvili správně, opakují to, co říká on, tudíž šišlají,“ vysvětluje Jana Drahokoupilová.

Čtěte také

Nejčastěji děti špatně vyslovují sykavky, které mohou být buď ostré, nebo tupé. Problém mají často také s výslovností hlásky L a potom klasicky s R a Ř.

Někdy může za vadu řeči fyzický problém v ústech. „Může to být například u vyslovování písmene L, kdy může být podjazyková uzdička přirostlá nebo zkrácená. Stačí ale drobný zákrok, aby byl jazyk uvolněný a mohl pracovat tak, jak je třeba,“ říká logopedka.

Rodina. Ilustrační foto

Před nástupem do školy je potřeba u dítěte výslovnost pohlídat. Většinou není náprava nijak zvlášť složitá ani zdlouhavá. Doba nácviku správné výslovnosti bývá kolem tří měsíců, ale je to samozřejmě individuální.

Odborník může v případě větších problémů doporučit i odklad zahájení školní docházky. „V tomto případě se ale nesleduje pouze výslovnost samotná, ale také se přihlíží k tomu, jak dítě kreslí, jakou má grafomotoriku, jaké je jeho sluchové a zrakové vnímání, zda preferuje používání jedné ruky nebo ruce střídá,“ dodává Jana Drahokoupilová.

Poslechněte si celý rozhovor s logopedkou Janou Drahokoupilovou
Spustit audio