Nespavost trápí hlavně ženy. Nejčastější příčinou je stres

3. leden 2017
Dopolední host

Říká se, že kvalitní spánek je nade vše. Kdo se dobře vyspí, má dobrou náladu, je plný energie, má lepší pleť a dokonce prý i hubne. Jak to ale udělat, abychom opravdu dobře spali?

Moderní doba přináší řadu nejrůznějších problémů. Kromě jiného se například zkracuje doba spánku, a to - jak jistě všichni podvědomě cítíme - není dobře.

„Dříve lidé spali v průměru osm a půl hodiny denně. Dnes spí často jen nějakých šest hodin, a to už je na spodní hranici potřeby organismu pro to, aby si odpočinul a načerpal novou energii,“ říká MUDr. Martin Trefný ze Spánkové laboratoře v pražských Stodůlkách.

Ženy spí podle jeho slov sice déle, ale jejich spánek je mělký. Mají v sobě totiž od přírody zakódovaný pečovatelský pud. Jsou stále připraveny vstát a jít k dětem, pokud je budou potřebovat. Ženy přitom potřebují spát přibližně o hodinu déle než muži.

Krátkodobou nespavostí trpí až 30 procent české populace, dlouhodobě tento problém trápí 9 procent Čechů. Nespavost přitom postihuje převážně ženy.

Stres bychom ke konci dne měli vykompenzovat nějakou fyzickou aktivitou, aby se nám lépe usínalo. „Ideální je třeba podvečerní procházka se psem. Přirozená únava je pro usínání jednoznačně nejlepší. Než sáhneme po prášku na spaní, měli bychom vyčerpat všechny ostatní běžné možnosti,“ dodává MUDr. Martin Trefný.

Poslechněte si celý rozhovor s MUDr. Martinem Trefným
MUDr. Martin Trefný ze Spánkové laboratoře v pražských Stodůlkách
Spustit audio