Nevyšetříme vás. V jakých případech mohou v nemocnici odmítnout pacienta?

1. březen 2017
Dopolední host

Čeští pacienti mají právo svobodně si vybrat lékaře. V praxi ale často narazí. Dozvědí se, že nemohou být vyšetřeni, protože v daném místě nebydlí. Argument takzvané spádovosti přitom už dávno neplatí.

Podle odborníka na zdravotnické právo z advokátní kanceláře PWC Legal JUDr. Ondřeje Dostála si můžeme svobodně vybrat jakéhokoli smluvního lékaře nebo nemocnici naší zdravotní pojišťovny. „Systém zdravotnictví má bohužel značnou setrvačnost. Spádovost je zrušená už asi 20 let, od chvíle, kdy bylo uzákoněno to právo volby,“ říká právník.

Lékař může odmítnout pacienta, který je pojištěn u zdravotní pojišťovny, se kterou lékař nemá uzavřenou smlouvu. Ovšem pouze v případě, že pacientovi nehrozí akutní zhoršení jeho zdravotního stavu.

K odmítnutí pacienta může dojít také z kapacitních důvodů. „Pokud má nemocnice plno, všechny operační sály jsou obsazené a všichni lékaři mají plné ruce práce a péčí o nově přijatého pacienta by se zhoršila péče o stávající pacienty, tak vás odmítnout můžou,“ vysvětluje Ondřej Dostál konkrétní důvody. To ale samozřejmě neplatí pro neodkladné případy, porody nebo karantény.

Pokud však nemocnice nemá pro odmítnutí kapacitní důvody a přesto přijetí pacienta k vyšetření či zákroku odkládá, může pacient požadovat písemný záznam o odmítnutí a jeho přesné zdůvodnění. „Ten je každá nemocnice či lékař povinen vám vydat. Pokud by to odmítl, může dostat pokutu až 50 tisíc korun,“ dodává právník.

S tímto dokumentem se pacient obrátí na svoji zdravotní pojišťovnu, která musí jednat. Buď může uvedeným důvodům uvěřit, anebo může udělat kontrolu. „Když pak například zjistí, že nemocniční zařízení má skutečně plno, měla by svému klientovi najít jinou nemocnici. Pokud ale kontrola ukáže, že je tento důvod vymyšlený, měla by pojišťovna zdravotnické zařízení přimět k přijetí pacienta,“ říká Dostál.

doktor

Dalším problémem, který v důsledku odnášejí pacienti, jsou takzvané úhradové limity. Odmítnout pacienta, protože došly peníze od pojišťovny, žádná nemocnice ani jiné zdravotnické zařízení nemůže. Přesto se to velice často děje.

Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Dostálem
Spustit audio