Přístup Čechů k dortům se dost změnil. Jsme ochotni zkoušet nové věci, říká cukrářka

9. říjen 2017
Dopolední host

Cukrářka Lucie Velechovská se původně nechtěla živit cukrařinou. Jenom ji pečení koláčů, bábovek a dortů a jejich zdobení bavilo. Vystudovala propagační výtvarnictví, ale když po škole nenašla uplatnění ve svém oboru, rozhodla se do své vášně pustit naplno.

Inspirací pro ni byl americký seriál Báječné dorty, ve kterém cukráři vyráběli na zakázku nejroztodivnější a nejneuvěřitelnější mnohapatrové výtvory s nejrůznějšími motivy. A tak se Lucie rozhodla, že něco podobného zkusí taky. Vyučila se cukrářkou, vyřídila si živnostenský list a začala podnikat. A vyrábí úžasné „Bláznivé dorty“.

Fakt, že původně vystudovala výtvarnou školu, je pro ni přitom velkou výhodou. „Mě nikdy nebavila klasika. Takové ty věnečky, větrníky a klasické dorty. Já jsem vždycky chtěla zkoušet spíš nějaké šílenosti, protože na tom se člověk může pořádně vyřádit,“ říká mladá talentovaná žena, jejímž cílem je neustále se zlepšovat.

A spotřebitelé se podle ní už také nespokojí se vším. „Myslím, že přístup Čechů k dortům se už dost změnil. Už jsme ochotni ochutnávat nové věci. Lidé už tolik nechtějí klasické máslové dorty, jako dřív. Už zjistili, že se dají dělat i lepší, a většinou jsou potom nadšení,“ podotýká Lucie Velechovská.

Její dorty jsou šlehačkové. Dává do nich jogurt, tvaroh, mascarpone, ale peče i čokoládové dorty, přičemž všechno je odlehčeno smetanou. Na ozdobu používá marcipán a fondán, což je cukrový rozvar, který se pilným třením a šleháním změní na bílou, velice tvárnou hmotu. „Z toho fondánu se dají vytvořit všechny možné kreace. Ty materiály, ty suroviny a ta technika jdou tak dopředu, že se z toho dnes už dají vytvořit neskutečné věci,“ potvrzuje mladá cukrářka.

Z její dílny tak už vzešly dorty v podobě celých zvířat, aut anebo historického dětského kolotoče. A pak také třeba dort s motocyklistou na vrcholu, s motivem z Hvězdných válek nebo z animovaného filmu Tima Burtona Mrtvá nevěsta.

Poslechněte si celý rozhovor s cukrářkou Lucií Velechovskou
autor: redakce
Spustit audio