Vaření je zábava, říká průvodce Pochoutkovým rokem Patrik Rozehnal

21. únor 2018
Dopolední host

Soutěž o nejlepší tradiční český rodinný recept pokračuje. Pochoutkový rok je i letos součástí vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu. Původně jednorázová soutěž se pro velký úspěch dočkala dalšího ročníku.

Do Pochoutkového roku se může se svým rodinným receptem přihlásit každý. A nemusí se jednat o žádná složitá jídla. „Může to být cokoli – předkrm, polévka, salát, pomazánka, masové recepty, luštěninové, sladké věci...“ vypočítává Patrik Rozehnal. Přihlášky je možné posílat až do 15. října 2018. Přihlášené recepty průběžně vyhodnocuje odborná porota ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík, která rozhoduje o tom, kam se tým Pochoutkového roku vypraví natáčet.

Tým Pochoutkového roku nejezdí s prázdnou, o čemž Patrik přesvědčil posluchače už na začátku rozhovoru. Kromě praktických cen pro autory vybraných receptů s sebou vozí kufr plný kuchyňských potřeb vhodných i na aranžování připravených jídel. A co z kufru vybalil? „Jsou tu různé talíře, misky, měchačky, plechová miska. Mám tu dokonce talíř, který, když se nasvítí světlem, večer svítí,“ popisuje Patrik Rozehnal.

Čtěte také

Řadu soutěžících předem svazuje nervozita, ale obvykle rychle opadne. „Někteří se přiznali, že měli před natáčením i pár bezesných nocí. Všechno se to rozplyne po tom, co přijedeme – panuje u toho dobrá nálada, nikoho neznervózňujeme, my si to užijeme, pro nás je to výlet, taková malá dovolená, ochutnáme jídlo, které ti lidé mají už osvědčené a pro soutěžící je to ve výsledku také zábava. Vaření je zábava,“ ujišťuje Patrik Rozehnal.

Hlavně nic nekrájet dopředu

A jak vlastně probíhá samotné natáčení, které se koná přímo u soutěžících doma? „Na začátku musím každému říct, kdy přijedeme a apeluji na to, aby si soutěžící dopředu nic nechystali, nekrájeli, neodvažovali, neodsypávali, protože nám to potom chybí, když recept natáčíme na video. Natáčecí techniku si připravíme už před příchodem, abychom autenticky zaznamenali i samotné přivítání. Při přípravě jídla se nejprve natáčí video a pak zvukový záznam.“

Kameraman Honza Chlaň pro dobrý záběr vleze téměř kamkoliv

V loňském roce se recepty Pochoutkového roku natáčely na různých místech. „V běžných panelákových kuchyních, ale i v dřevěné maringotce, zčásti na zahradě, byli jsme i ve skleníku trhat čerstvý salát nebo na zahradě vykopávat pórek,“ vypočítává Patrik Rozehnal. Na samotné natáčení by si soutěžící podle zkušeností měli vyhradit zhruba dvojnásobek času, který běžně stráví přípravou vybraného jídla.

Letos vznikne celkem 40 receptů. Pro ten nejoblíbenější se na konci roku bude hlasovat, své ceny udělí i odborná porota. Podrobné informace najdete na webu www.pochoutkovyrok.cz

V neděli 25. února se můžete těšit na dobrotu, která vás přenese do období Vánoc. Helena Husáková z Prahy-Řeporyjí totiž představí speciální buchtičky s makovou náplní. V rodině si je připravují vždy o vánočních svátcích. Zvláštností je mimo jiné používání řepného sirobu. O co přesně jde a jak se používá? Dozvíte se v dalším díle Pochoutkového roku!

Poslechněte si celý rozhovor s Patrikem Rozehnalem
autor: Pavel Kozler
Spustit audio