Netradiční vánoční květiny a vánoční dekorace

21. prosinec 2013

Vánoční výzdobu můžete pojmout netradičně. Zkuste na váš štědrovečerní stůl do vázy umístit cizokrajné květiny. A nezapomeňte na vánoční hvězdu.

Netradiční vánoční květiny
Což takhle zkusit letošní vánoční květinovou výzdobu pojmout skutečně netradičně. I když už máte určitě doma vánoční hvězdu, zkuste na váš štědrovečerní stůl do vázy umístit cizokrajné květiny. Dříve byly k vidění pouze v botanické zahradě, nyní mohou díky svým barvám a netradičním tvarům působit jako zcela originální štědrovečerní výzdoba. Na více informací se ptala Markéta Vejvodová Zdeny Krulichové ze Zahradnictví Krulichovi.

Vánoční dárek (ilustrační foto)

Vánoční hvězda
Vánoční hvězda je květina, kterou právě teď najdeme v mnoha domácnostech. Rostlina, která se stala symbolem adventu a Vánoc, má svůj původ v Mexiku. O péči a také o dobrém výběru této květiny v obchodě jsme si povídali s floristou Václavem Strakou. O rozhovor ho požádal Jan Zítka.

Euphorbia (Poinsettia) pulcherrima neboli vánoční hvězda
0:00
/
0:00

Vánoční výzdoba
Skutečnou vánoční atmosféru nazachráníte pouze dárky a dozlatova osmaženým kaprem. Vánoční pohodu si doma musíte vytvořit a na Vánoce se doslova „naladit“. Určitě máte doma někde schovanou krabici s vánočními ozdobami, ale zkuste letos interiér vašeho obydlí vyzdobit trochu jinak – tvořivě. O tom, jak postupovat a jak si vánoční přípravu skutečně užít, mluvila Markéta Vejvodová s předním českým floristou Pavlem Hruškou ze společnosti Hruška Design.

vánoční strom
0:00
/
0:00

O sbírání formiček a tvořítek na cukroví
Staré formičky na vánoční cukroví zdobí domácnost paní Marty Zemanové. Ta totiž už nějaký čas sbírá formičky i tvořítka. Vlastní jich stovky a navíc od Klubu sběratelů kuriozit dostala cenu Pozoruhodná sbírka. Na setkání s Martou Zemanovou nás pozval Jan Zítka.

Vánoční cukroví

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, jaké plody můžete využívat až do zimních měsíců. Zkraje podzimu si pochutnáte na plodech dřínu, černého bezu, jeřábů nebo aronie, ale otrhávat vitamíny můžete i v zimě. Čím Vlastu Winkelhöferovou zaujala japonská novoroční přání, nám poví v krátkém rozhovoru s kolegou Janem Zítkou. Příště vás také pozveme na cvičiště pro psy. Od trenéra se například dozvíme, jak se psem správně komunikovat.

Dobrá rada na závěr:
Chcete-li, aby měla káva lahodnější chuť, přidejte do ní trochu vanilkového cukru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.