Jarní péče o bonsaje, jarní obměna bytu, gekoni

13. duben 2013

Povídali jsme si o tom, jak se starat o bonsaje. Zašli jsme i do pražské ZOO, kde jsme si povídali o gekonech.

Jarní péče o bonsaje
Bonsaje na první pohled vypadají, že rostou samy od sebe, opak je pravdou, tyto krásky přední odborníci šlechtili mnoho desetiletí, někdy i staletí. Skutečná harmonie přichází ve chvíli, kdy se bonsaj umístěná v okrasné misce, stává živým uměleckým dílem. O bonsaj se ale musíme dobře postarat především na jaře. O tom, jak postupovat mluvila Markéta Vejvodová s Vlastimilem Kastnerem ze společnosti Bambus Centrum Kastner.

Logo

Pozoruhodná sbírka dřevěných knoflíků
Julie Soukupová vlastní víc než osmdesát tisíc druhů knoflíků. Sbírá je už od 70. let minulého století a dnes se může pochlubit exempláři ze všech možných materiálů a z různých zemí. Julii Soukupovou požádal o rozhovor Jan Zítka.

Knoflíky

Jarní obměna bytu
Jato a první sluneční paprsky pronikají do vašeho bytu a máte pocit, že ani pořádné gruntování už nemůže osvěžit jeho vzhled? Co si ale počít, když jste si byt zařizovali před mnoha lety a na celkovou rekonstrukci nejsou finance? Nemusíte si zoufat, někdy totiž stačí maličkosti k tomu, abyste si dopřáli jarní obměnu bytu. Na všechny rady se ptala Markéta Vejvodová Věry Tomíčkové ze společnosti TOTO studio.

Zabalená dekorace na výstavě - ubrousková technika

Chování gekonů
S kurátorem oddělení plazů pražské ZOO jsme si povídali gekonech. Jde o pestrou skupinu většinou nočních ještěrů. Některé z nich můžeme vidět i v domácích teráriích. Nejsou to ale typičtí mazlíčci, spíš zvířata zajímavá pro pozorování. K Petru Velenskému nás pozval Jan Zítka.

Gekon, ilustrační foto

A co vás čeká v příštím díle?
Pokud na zahrádce pěstujete broskve, měli byste broskvoním věnovat maximální péči především na jaře. O tom, jak se o ně starat, se dozvíte už za týden. Věra Čížková už léta sbírá historické kočárky, panenky a pokojíčky pro panenky. Některé z nich také čas od času vystavuje nejen ve středočeských muzeích. Zajímáte se o chov dravých ptáků? Mohou s ním být spojena ale i různá úskalí. A právě na ně se chceme zaměřit příště.

Dobrá rada na závěr: Skořice a pivo
Už nevíte, jakou obměnu zvolit při úpravě vepřové pečeně? Potřete povrch lehce skořicí a během pečení přelévejte pivem (tmavé zajistí mírně karamelovou příchuť). Vznikne tak chutná křupavá kůrka.

Spustit audio