Letnění pokojových rostlin, výroba dřevěných hraček, barvy a osvětlení v interiéru

23. červen 2012

U letnění květin je nutné dodržovat některé zásady, jinak vašim kytičkám může dokonce hrozit poškození. Dozvěděli jste se, jak rychle a levně vyrobit svým dětem hračky ze dřeva.

Letnění pokojových rostlin
Máte plný byt květin a zdá se vám, že by jim prospěla „vycházka“ a čerstvý vzduch? Tzv. letnění květin je jistě prospěšné a může zlepšit kvalitu i odolnost interiérových rostlin. Ale je nutné dodržovat některé zásady, jinak vašim kytičkám může dokonce hrozit poškození. O tom, jak postupovat, mluvila Markéta Vejvodová s Danou Eklovou ze společnosti Leone Garden.

Výroba dřevěných hraček
Probrali jsme, jak rychle a levně vyrobit svým dětem hračky ze dřeva. Do vytváření figurek různých zvířátek se mohou pustit otcové spolu s šikovnými kluky, kteří se tak dobře zabaví a zároveň něco nového naučí. Jak vytvořit dřevěné figurky prozradila Alice Karbanová, pedagožka Muzea Mladoboleslavska. Natáčel s ní Jan Zítka.

Barvy a osvětlení v interiéru
Už i dávní předci věděli, že barvy nám mohou pomoci, abychom se cítili dobře. A to nejen v případě oblečení. Barvy mohou velmi významně ovlivnit i atmosféru našeho domova. Při výběru barev bychom navíc neměli zapomínat na vhodné osvětlení, které může konkrétní barvu podpořit nebo naopak utlumit. Ideální ale je, dbát při zařizování interiéru na rady bytových návrhářů. Na vše podstatné se ptala Markéta Vejvodová interiérové designerky Věry Tomíčkové z TOTO studia.

Chov exotického ptactva pro začátečníky
Chtěli byste si pořídit nějakého exotického opeřence, ale s chovem těchto ptáků nemáte žádné zkušenosti? Pak vězte, že pro začátečníky jsou nejvhodnější zebřičky, korely chocholaté nebo andulky. Právě ty doporučuje Líza Švejdová, odbornice na zájmové chovy. Rozhovor o exotickém ptactvu s ní natočil Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Když pečeme štrůdl nebo jiný moučník z listového těsta, nemusíme plech či formu na pečení vymazat tukem. Stačí je opláchnout studenou vodou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.