Ovocný strom pawpaw, květinové dekorace, nejedovatí hadi

12. květen 2012

Podívali jsme se za exotickým ovocným stromem pawpaw, který může plodit i u nás. Designeři s květinami cíleně pracují v rámci svých návrhů. Jak si jimi oživit interiér?

Ovocný strom pawpaw
Lákají vás exotické stromy, které by mohly žít i u nás? A ještě si díky nim pochutnat na zdravém voňavém ovoci? Pokud navíc chcete omráčit vaše návštěvy exotickým názvem, pořiďte si strom pawpaw. Na jaře pokvete mezi prvními a zahradu vám zkrášlí i po odkvětu. Má totiž krásné velké listy. Na praktické rady k pěstování se ptala Markéta Vejvodová Josefa Matějky ze zahradnictví pawpaw.cz

Výroba hraček z brambor
Hračky z brambor kdysi sloužily dětem, jejichž rodiče na skutečné hračky neměly peníze. O tom, že z brambor, špejlí a dalších drobností můžeme vytvořit opravdu pěkné originální figurky, jsme se přesvědčili v Muzeu Mladoboleslavska v dílně Alice Karbanové. To potvrzuje i reportáž Jana Zítky.

Květinové dekorace a jejich role v interiéru
Milovníci květin mají většinou jasno, jakou rostlinu chtějí pěstovat. Ovšem většinou potom své miláčky roznáší po domě a bytě zrovna tam, kde jim zbude místo, případně alespoň dodržují, jestli ona květinka chce více sluníčka či nikoliv. Jenomže květiny mohou i přímo spoluvytvářet interiér, a proto designéři s květinami cíleně pracují v rámci svých návrhů. Na úlohu květin v interiérech se ptala Markéta Vejvodová bytové designérky Věry Tomíčkové z Toto studia.

Nejedovatí hadi
V pražské ZOO najdeme živočichy, po kterých touží majitelé zvířat a často si je také pořizují. V chovatelské rubrice jsme se totiž zaměřilo na nejedovaté hady. Konkrétně na ty, kteří se nejčastěji vyskytují v lidské péči. O jejich životě v přírodě i v teráriu si Jan Zítka povídal s Petrem Velenským, kurátorem oddělení plazů.

Dobrá rada na závěr:
Víte, jak docílíte toho, aby byl jablečný koláč extra voňavý? Plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.

Spustit audio