Přihnojování a přesazování citrusů, malování na hedvábí, sítě do oken proti hmyzu

16. červenec 2011

V tomto díle jsme se zaměřili na péči o citrusy, které můžeme pěstovat v našich podmínkách. Rádi byste o dovolené zkusili nějakou novou tvůrčí činnost? Zkuste malování na hedvábí! Dozvěděli jste se, jak postupovat. Trápí vás přes léto komáři a jiný létající hmyz, který vám někdy dokáže způsobit bezesné noci? V tom případě vám velmi dobře poslouží sítě proti hmyzu do oken. Z jakých druhů si můžete vybrat, zjišťovala Markéta Vejvodová.

Přihnojování a přesazování citrusů
Zaměřili jsme se na péči o citrusy, které můžeme pěstovat v našich podmínkách. Ptali jsme se na to, jak je správně přesazovat a dobře přihnojovat. Odpověď na tyto otázky zná zahradnice Dagmar Horáková z Mladé Boleslavi, která se pěstováním citrusů léta zabývá. Nedávno ji navštívil Jan Zítka.

Malování na hedvábí
Rádi byste o dovolené zkusili nějakou novou tvůrčí činnost? Zkuste malování na hedvábí! Malované šátky jsou sice běžně k dostání u výtvarníků, ale svůj vlastní šátek určitě zvládnete namalovat i Vy. O tom, jak postupovat a jaké barvy zakoupit mluvila Markéta Vejvodová s výtvarnicí Kateřinou Bartošovou.

Sítě do oken proti hmyzu
Trápí vás přes léto komáři a jiný létající hmyz, který vám někdy dokáže způsobit bezesné noci? Pro případ, že se vám tyto létající potvůrky dostanou do pokoje, si můžete pořídit nejrůznější postřiky. Jenomže nejjistější je, vůbec jim neumožnit se do bytu dostat! A k tomu vám velmi dobře poslouží sítě proti hmyzu do oken. O tom, z jakých druhů si můžete vybrat mluvila Markéta Vejvodová s Lukášem Homolou z firmy Isotra.

Holub krvavý
Ve voliérách majitelů ptactva bychom mohli najít i exotické holuby. Holub krvavý, o kterém budeme mluvit dnes, je zajímavý také tím, že přijímá jak zrniny, tak i plody. Vyskytuje se v několika poddruzích a ve volné přírodě bychom ho našli na Filipínách. Příspěvek o tomto exotickém opeřenci s kurátorem oddělení ptactva pražské ZOO Antonínem Vajdlem natočil Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Nastrouhané zbytky tužky v kapse kabátu ve vaší skříni jsou účinnou ochranou proti molům.

Reprízováno 13. července 2013.

Spustit audio