Substrát a hnojiva na střešní zahradě, suchá zídka, chrt vipet

18. srpen 2012

Zahradu můžete mít i na střeše. Ozelenit totiž dnes můžete téměř každou plochu. Představili jsme plemeno psa zvané vipet. Jeho oficiální jméno je malý anglický dostihový chrt.

Substrát a hnojiva na střešní zahradě
Máte malou zahradu - nebo vůbec žádnou - a přáli byste si mít kolem sebe více zeleně? A víte, že zahradu můžete mít doslova i na střeše? Ozelenit totiž dnes můžete téměř každou plochu. Vedle technických podmínek byste potom měli znát také vše o speciálním substrátu a hnojivu, protože Vašim rostlinkám byste měli i na střeše zajistit maximálně přirozené prostředí. Na všechny podrobnosti se ptala Markéta Vejvodová Vladimíra Horského z firmy Terestra.

Sběratelka ubrousků
Alena Šedová z Brandýsa nad Labem je vášnivou sběratelkou papírových ubrousků. Dnes má doma exempláře ze 105 zemí světa. A je také držitelkou ocenění Pozoruhodná sbírka. Na setkání s Alenou Šedovou nás pozval Jan Zítka.

Suchá zídka
Chcete si na zahradě vybudovat terasy? Potom si na jejich zpevnění vybudujte tzv. suchou zídku. Ušetříte na maltě, ale za chvíli zjistíte, že vám v ní zdomácní mnoho malých živočichů, kteří zahradě mohou velmi prospět. O tom, jak se suché zídky staví, hovořila Markéta Vejvodová s Pavlem Stýblem z Českého svazu ochránců přírody.

Malý anglický chrt vipet
Představili jsme vám plemeno psa zvané vipet. Jeho oficiální jméno je malý anglický dostihový chrt. Jak z názvu vyplývá, byl vyšlechtěn v Anglii a původně sloužil jako lovecký pes. Někteří z vipetů se spíš hodí na výstavy, jiní jsou díky svému charakteru úspěšní na dostizích. O vipetech si s chovatelkou Renátou Kopanicovou povídal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější.

Spustit audio