Vánoční barborky, vánoční závěs a výzdoba

15. prosinec 2012

Poradili jsme vám, jak držet letos o Vánocích krok s trendy, jak být ve stylu a přitom zůstat originální. Jak vyrobit takový vánoční závěs?

Vánoční barborky
Vánoční svátky mají své tradice. Máme nejen vánoční výzdobu, ale s tím souvisejí také vánoční květiny, které můžeme zakoupit nebo vypěstovat. Vánoční barborky si ale musíte doslova „najít“. O tom, jak docílit, aby vám vánoční Barborka rozkvetla přesně na Štědrý den, mluvila Markéta Vejvodová s RNDr. Jiřím Žlebčíkem z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Vánoční závěs
Zajímavým svátečním prvkem v našem bytě nebo domě může být tzv. vánoční závěs. Ten vytvoříme snadno a rychle. A umístěný v okně určitě navodí tu správnou sváteční atmosféru a zaujme každou návštěvu. Jak vyrobit takový vánoční závěs? Více v reportáži Jana Zítky.

Vánoční výzdoba
Přípravu na vánoce a vánoční dekorace do značné míry ovlivňuje móda a profesionální designeři. O tom, v jakém stylu budou další Vánoce, se většinou rozhoduje už na významných evropských veletrzích počátkem každého roku. Víte, jak držet letos o Vánocích krok s trendy, jak být ve stylu a přitom zůstat originální? Na všechny rady se ptala Markéta Vejvodová bytové designerky Věry Tomíčkové z TOTO studia.

Příběh psího plemena saluky
Jedním z nejstarších psích plemen na světě jsou saluky, neboli perští chrti. Je to středně velký pes, kterého poznáme především podle jeho typicky dlouhé a úzké hlavy. Na zajímavosti z historie spojené s plemenem zvaným saluka se chovatelky Věry Sosnové ptal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.

Spustit audio