10 českých superpotravin, které vám pomohou s jarním hubnutím

2. květen 2018

Jaké české potraviny zařadit do jídelníčku? Jaké potraviny jsou plné vitamínů, antioxidantů a pomohou nám úspěšně zhubnout? Proč je jíst a co způsobí? Doktorka Kateřina Cajthamlová sestavila žebříček nejúčinnějších českých jarních potravin a plodin.

Označení superpotravina se poslední dobou používá především pro potraviny z dovozu, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek – antioxidantů, vitamínů a stopových prvků. Pokud se ale oprostíme od marketingových termínů, spoustu odpovídajících potravin najdeme i u nás. Je jich zhruba 50, polovina z nich je naprosto skvělá. Doktorka Kateřina Cajthamlová vybrala desítku, která je vhodná především na jaře…

Cibule a česnek

Znali je už staří Římané. Jsou bohaté na silice, které mají zdraví prospěšné účinky. V českém česneku i cibuli najdeme quercetin, antioxidant účinný proti volným radikálům, vhodný jako prevence nádorových onemocnění.

Pro zachování správného účinku bychom neměli cibuli a česnek po oloupání dlouho skladovat v lednici, jinak zoxidují a jejich příznivé účinky zeslábnou. Tepelná úprava by měla být krátká – ideálním způsobem je krátké osmahnutí v asijském stylu, tedy „do křupava“. U česneku můžeme zvolit i pečení s trochou oleje. Obě potraviny se samozřejmě hodí konzumovat i v syrovém stavu, například v salátech.

Semínka a klíčky

Ze semínek je vhodné například lněné semínko. Obsahuje vlákninu rozpustného typu, je mírně projímavé, protože na sebe váže vodu.

Klíčky nemusíme kupovat, stačí nechat na světlém místě vyklíčit luštěniny, obiloviny a další semínka na vlhké vatě nebo papíru. Klíčky obsahují mimo jiné vysoké množství bílkovin a antioxidant chlorofyl. Použít je můžeme do salátů.

Vlašské ořechy

Tradiční a oblíbené české ořechy obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, jsou zdrojem stopových prvků – hořčíku, selenu, zinku.

Vlašské ořechy

Obiloviny

Trendem dneška je vyhýbat se obilovinám. Pšenice, která obsahuje velké množství lepku, je obilovinou nadužívanou, ale není nutné se bát ječmene, žita nebo ovsa. Pokud netrpíme celiakií, nemusíme se lepku vyhýbat. Snídáme-li vločky (ovesné, pohankové a další), měly by být neslazené a nepražené. Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny a stopových prvků než mouka bílá. Obiloviny můžeme také nechat vyklíčit a jíst klíčky.

Bylinky (rozmarýn, mateřídouška, řeřicha, kopřiva a další)

Obsahují chlorofyl, který působí antisepticky a zvyšuje stravitelnost potravy, a kyselinu listovou, důležitou především pro nastávající matky. Většina bylinek jsou navíc léčivky.

Bylinky bychom měli pořizovat u renomovaného zahradníka, u nějž bude záruka, že je nekontaminoval umělými hnojivy, případně si je můžeme sami vypěstovat. Lístky bylinek bychom měli pravidelně zpracovávat, dorůstají tak nové mladé lístky. Důležité je bylinky kombinovat a střídat, protože zejména citlivějším jedincům hrozí dokonce předávkování účinnou látkou.

Červená řepa

Brání rozvoji aterosklerotických změn v tepnách, podporuje činnost jater, působí močopudně, zbavuje tělo nadbytku sodíku. Nehraje roli, zda řepu jíme syrovou, pečenou nebo nakládanou, jen bychom měli šetřit se solí. Červené barvivo z řepy je mocným antioxidantem.

Mladé maso (drůbeží, jehněčí, kůzlečí)

Mladé maso je málo tučné a je ideálním zdrojem bílkovin. Stejně jako vejce obsahuje aminokyseliny, které nezískáme z rostlinných zdrojů, především methionin, který váže síru a je důležitý pro tvorbu vlasů, nehtů a kůže.

Jablka

Obsahují vlákninu zvanou pektin a vitamíny. Pokud jsme skladovali jablka celou zimu, musíme dávat pozor, aby nebyla nahnilá, protože poté dochází k znehodnocení prospěšných látek. Nestačí nahnilé místo vykrojit, jablko musí být celé zdravé. Co se odrůd týká, je dobré je střídat, protože například červená jablka obsahují více antioxidantů flavonoidů, v zelených najdeme více trpkých látek. Jablka můžeme sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se připisují protirakovinné účinky. Amygdalin najdeme i ve vinných hroznech, semínkách melounu nebo mandlích.

Mrkev

Je zdrojem beta karotenu, který potřebuje především naše po zimě vybledlá kůže jako ochranu před ostrým jarním sluncem. Beta karoten navíc pleť chrání před volnými radikály. Ideální porcí jsou dvě mrkve denně. Kojícím matkám se doporučuje mrkev, protože beta karoten přechází do mateřského mléka a chrání i dítě.

Kysané zelí (a další kvašená zelenina)

Mléčným kvašením se zvyšuje obsah vitamínů C, K a B, kyselina mléčná nahrazuje kyseliny, kterých máme nadbytek (např. kyselinu octovou). Kysané zelí je navíc zdrojem vápníku, fosforu, síry a hořčíku a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Kvašením nemusíte vyrábět pouze tradiční kysané zelí, vyzkoušet doporučujeme i zeleninové pickles nebo kimchi.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou

10 jarních superpotravin doporučuje Kateřina Cajthamlová
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio