10 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

3. říjen 2016

Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi, přináší Kateřina Cajthamlová.

V supermarketech najdete ovoce a zeleninu po celý rok, jedná se ale většinou o importované zboží. Po domácích plodech se ale vyplatí zapátrat, jelikož i na našich zahrádkách roste celá řada takzvaných superpotravin, produktů, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek.

Šípky

Dříve se sbíraly jako léčivé, drobné červené plody jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C (hrst šípků obsahuje dávku vitamínu C na 3 dny) a vitamínu B1. Čaj ze sušených šípků pomáhá v sychravém počasí proti únavě, vitamín C zlepšuje kůži a činnost cév. Jedná se o mocný antioxidant.

Mák

Je bohatým přírodním zdrojem vápníku, obsahuje navíc vlákninu.

Čtěte také

Švestky

Slivovice ani povidla nejsou vhodnou úpravou švestek, v plodech je vitamín B12, který je prospěšný pro krvetvorbu, a vitamín B1 prospěšný mozku. Ve švestkách je navíc vláknina, která je přínosná pro zažívání. Švestky jsou vhodné i pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu glykémie.

Švestky

Angrešt

Chlupatá slupka je bohatým zdrojem křemíku, který blahodárně působí na vlasy a nehty a navíc zbavuje tělo těžkých kovů včetně rtuti. V angreštu je navíc nerozpustná vláknina a vitamín B6, který je důležitý pro látkovou přeměnu bílkovin, nervy, srdce a růst vlasů. Nedostatek vitamínu B6 vede k únavě a tloustnutí (a to i při správné stravě).

Hroznové víno

Obsahuje barviva, antioxidanty, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, diureticky působící látky, které pozitivně působí na ledviny. Hroznové víno je bohaté i na mangan - důležitý je pro kosti, štítnou žlázu a výživu nervů, nebo hořčík, který příspívá svalové relaxaci.

Čtěte také

Celer

Ideální v syrové podobě a v kombinaci s méně výraznou zeleninou. Jeho vůně a chuť je způsobena vyšším množstvím éterických olejů - terpenů, které odpuzují bakterie, celer tak má antibakteriální účinky. Celer působí blahodárně na sliznice v ústech, nosohltanu a žaludku a zvyšuje jejich imunitu.

Jablka

Jsou dobrým zdrojem vlákniny a polysacharidů, nezvyšují hladinu cukrů v krvi a jsou vhodná i pro diabetiky. Díky ovocným kyselinám se hodí na očištění zubů i pleti, jadérka obsahují zinek, hořčík a mangan.

Jablka, podzim

Kysané zelí (a další kysaná zelenina)

Bohatá zásobárna vitamínu C, zelenina navíc díky kysání vydrží delší dobu, bakterie kvašení z kysaného zelí zároveň posilují prospěšné bakterie ve střevech. Kysáním je stravitelnější vláknina a zvyšuje se množství vitamínu B12 důležitého pro krvetvorbu.

Vejce

Sice obsahují cholesterol, ale zároveň obsahují i lutein, který ho rozpouští. Vaječný bílek je bohatým zdrojem bílkovin, je ale zároveň alergenem.

Rajčata

Obsahují antioxidant lykopen, který snižuje riziko aterosklerózy, je lépe vstřebatelný po tepelné úpravě. Barviva - karotenoidy - zlepšují antioxidační schopnosti krve a obranyschopnost proti virům. Dostatečné množství jsou cca 3 větší rajčata denně.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
10 podzimních superpotravin doporučuje Kateřina Cajthamlová
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio