Když přestanu kouřit, znamená to, že automaticky přiberu?

13. únor 2014

Říká se, že kdo přestane kouřit, přibere. Mají to nekuřáci složitější při hubnutí? Čím zabránit kuřákům, kteří přestali se zlozvykem, aby nenabrali kila a centimetry? Jak se změní jídelníček kuřákům, kteří přestanou?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční dopoledne znamená vysílání seriálu Hubněte zdravě na vlnách Českého rozhlasu Region. A tak v téhle chvíli mohu přivítat také doktorku Kateřina Cajthamlovou. Dobrý den.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré dopoledne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dnes se budeme bavit o kouření, o hubnutí. Mimochodem je to nedávno, kdy uplynulo padesát let od té přelomové zprávy o škodlivosti kouření cigaret. Procento kuřáků sice do těch dnešních dnů klesá, kleslo, ovšem dnešní cigarety jsou, řekl bych, nebezpečnější než ty třeba z šedesátých let, protože to způsobují nové způsoby extrakce těch účinných látek, nové filtry, které umožňují třeba vdechovat více škodlivých, karcinogenních látek.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je masakr. Nové filtry, které umožňují vdechovat více karcinogenních látek. Jenom si to poslechněte nahlas. Nové filtry, které umožňují vdechovat více látek. Čili méně účinné filtry.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V podstatě.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No ne v podstatě, to je evidentní.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je to tak. To znamená, když vykouříme i méně cigaret, tak jsme na tom hůř.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. A další. Předpokládá se, že u některých typů cigaret z určitých typů tabáků se navíc zvyšuje zátěž radioaktivitou, protože údajně jsou ty produkty nebo ten tabák jsou radioaktivní. Takže je dobré, zase budeme hovořit o pestrosti, nezůstávat u jednoho druhu, když už tedy kouříme, ale měnit druhy cigaret. I kvůli filtru i kvůli různým, já nevím, toxinům v tom tabáku. Hrůza.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My si to uděláme pestřejší a rozdělíme si to dnešní povídání, řekněme, do třech kategorií, protože musíme rozlišit, zda kouříme a chceme přestat kouřit a v souvislosti ještě s hubnutím, takže první kategorie budou asi kuřáci, co nepřestanou kouřit, ale hubnout chtějí. V té druhé asi kuřáci, co chtějí přestat kouřit i zhubnout. A možná se dostane i na nekuřáky. Vidíte v tom rozdíl i vy při tom hubnutím jako takovém, na které se chceme soustředit?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak zaprvé většinou kuřáci, kteří jenom kouří, tak nebývají příliš obézní. Obézními se stávají, pokud pijí pivo nebo alkohol, zejména tvrdý a ještě k tomu tedy jedí tučné jídlo. To znamená, to hubnutí v podstatě s tím kouřením souvisí spíš jako tak, jak je ochraňována nebo není aktivní hmota, čili svalová hmota. Tohleto lidé, kteří vlastně četli Rychlé šípy, tak vědí, že kuřáci byli rozpoznatelní podle toho, že byli bledí, samozřejmě kašlali a byli hubení, nebyli tlustí. To znamená, kouření je jedna z drog, která omezuje konzumaci potravy, mění stav vlastně nasycení, to znamená drážděním žaludku, zvýšením kyseliny v žaludku se vytváří falešný pocit nasycení. To je takové to snídání kávy a cigarety, to je přesně stimulační drogy, které zastimulují mozek a vytvoří stav, kdy ten člověk není unavený, přestože nejedl. Takže spíš snižují množství potravy, které ten člověk sní. A někteří lidé mají vlastně i pravidelnější stolice, pokud kouří, i když nejedí vlákninu, protože zase samozřejmě ty zplodiny, tělo se jich snaží rychle zbavit, takže zvyšují peristaltiku. Tohleto všechno, prosím, by nemělo být návodem k tomu, chcete-li zhubnout, začněte kouřit. To bych chtěla říct hned na začátku, protože kouření je jednoznačně velmi škodlivé.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Připomínám, že i dnes se můžete zapojit do našeho povídání svými dotazy k tématu kouření, hubnutí, kuřáctví, nekuřáctví. Číslo do studia je 221 553 777. Tak trochu jsem pochopil z toho, že když je kuřák, tak nemá až tak při tom kouření problém s obezitou, ale ten může nastat, když pak přestane kouřit. Nebo aspoň se to říká. Je to pravda?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to pravda. Samozřejmě kouření jako aplikace toxinu a drogy zároveň má tedy vliv na zvýšení obratu metabolického, protože tělo se snaží těch toxických zplodin maximálně zbavovat, takže je hlubší dýchání, větší vlastně práce řasinek, dokud tedy ještě fungují a nejsou zabité. Samozřejmě trávicí trakt pracuje rychleji. A další věc, ten člověk, který používá nějakou drogu, tak většinou jí méně než ten člověk, který drogu nepoužívá. To znamená, že i tam může docházet k určité formě podvýživy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, nemá chuť, proto nejí?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Buď nemá chuť anebo nemá opravdu potřebu, protože ten mozek je stimulován jiným způsobem, takže nesignalizuje vlastně deficit a únavu. Je to změněný stav vědomí navozený drogou. Ty drogy, které jsou psychoaktivní při kouření, říká se, že psychologická závislost na kouření je individuální, to znamená, někomu vznikne velmi rychle, někomu nevznikne vůbec. Nebo za velmi dlouhou dobu. A je to podobné heroinové závislosti, protože ty látky, které kouření vlastně podporují nebo vlastně proč vzniká ta narkomanie, tak to jsou látky dopamin a endorfiny. Dopamin je látka, která prokazatelně zlepšuje myšlení, proto takoví ti aktivační kuřáci, kteří kouří třeba při poradách, tak během doby kouření podávají lepší výkon. To s dá i změřit. Ale v okamžiku, kdy kouřit přestanou, tak ten výkon klesá a někdy kompenzačně je ještě horší než u nekuřáků.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže mnohdy jsou výkonnější v okamžiku, kdy je dnes zvykem chodit kouřit před fabriku, firmu a pak, když se vrátí na pracoviště...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak už zase ne. Přesně tak. Další endorfiny, to jsou látky, které navozují ten falešný pocit štěstí, to je to, co je návykové na kouření, to znamená, že ony vlastně kompenzují stres. A ten problém, když člověk přestane kouřit, tak je dvojí. Jednak tedy sebeozdravné děje v těle, které se snaží nahradit aktivní hmotu, vyčistit zbytek těla, že jo, zase upravit různé způsoby třeba pohybu řasinek v dýchacích cestách, ale zároveň dochází k tomu, že se zvýší míra stresu. Zvlášť u těch, kteří nepřestávají kouřit za podpory něčeho, ale začínají samostatně teda vysazovat cigarety.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A to může vést k obezitě.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A ten stres může vést k tomu, že je kompenzačně používáno jídlo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
221 553 777. Náš telefon Českého rozhlasu Region. Ptejte se, pokud máte třeba problémy s kouřením, chcete zhubnout nebo vůbec cokoliv, co s tématem souvisí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další písnička ve vysílání Českého rozhlasu Region, rádio vašeho kraje. A pokračujeme v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Dnešní téma je kouření, hubnutí, obezita. Můžete se ptát. Připomínám číslo do studia 221 553 777. Rádi poradíme. Jak tedy motivovat ty kuřáky, když přestanou kouřit, aby nepřibrali, co pro to udělat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak samozřejmě pohyb je úžasným zdrojem endorfinů. To znamená jako náhrada za kouření pohyb.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Za ten pocit štěstí z cigarety bude pocit štěstí z pohybu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak. Štěstí z pohybu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A nebude tam problém, že jsou dušní ti kuřáci?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě ta dušnost v té první fázi, kdy ten kuřák vysadí ty cigarety, bývá, ale zase tomu mohou odpomoci dechová cvičení, inhalace, různé metody pobytu právě v nějakém kontrolovaném prostředí. Čili to určitě není věc, která by toho kuřáka nějakým způsobem měla zabrzdit od vysazení cigaret. Jinak to, co dále pomáhá, je zavodnění. A to jednak teda tekutiny, pravidelný přísun tekutin, ale jednak i šťavnaté věci, to znamená jednak třeba ze zeleniny, okurka. Velmi dobře funguje i pro odvykání kouření, protože to si může někdo z vás kuřáků zkusit, dejte si syrovou okurku salátovou a pak si zkuste dát cigaretu. Pravděpodobně vám nebude chutnat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já myslel, že ji doporučíte nakrouhat na takové ty špalíky a bude mít pocit, že má cigaretu. Že takhle to o důvodníte.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne. Ne. Takhle jsem to nemyslela. Ale samozřejmě u některých lidí vlastně ten reflex, to znamená ten sací reflex při kouření může být taky věc, takže tam potom ty náhrady, různé ty cigarety, které to vlastně elektronicky snižují, vlastně takovou tu touhu po něčem cumlat něco. Freud by se radoval. No ale to, co může udělat kuřák ještě předtím, než vlastně udělá to základní rozhodnutí, tak může doplnit látky, které si kouřením z těla vlastně ničí. Jedna z těch hlavních je zinek, který je poměrně nezbytný pro činnost membránových kanálů. Je součást antioxidačního komplexu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kde ho najdem? Jak ho doplníme?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Doplníme ho jako bezpečné zdroje, protože samozřejmě existují tablety, ale tady vždycky varuje před tím jíst ty věci v tabletové formě, protože jednak tam není celý ten komplex látek a jednak v pravých potravinách je spousta věcí, o kterých ještě nevíme, že mají pozitivní efekt. Takže ty zdroje jsou tykvová jadérka, obecně jadérka jsou velkým zdrojem zinku, pšeničné klíčky, cizrna, čočka, fazole. Čili luštěniny. Ječmen. To jsou všechno věci, ve kterých ten zinek najdeme. Další samozřejmě dávat pozor na regeneraci kardiovaskulárního systému, což není jenom sport, ale hovořili jsme často o omega nenasycených mastných kyselinách, čili konzumace ryb, konzumace vlastně různých oříšků, olejů, to všechno jsou věci, které mohou pomoci už kuřákovi k ozdravení organismu. Samozřejmě dostatečné množství vitamínu C. Zase raději v té přirozené formě. To znamená ovoce. Takový třeba pomeranč obsahuje úplný koktejl různých antioxidantů, který pokud bychom se ho snažili doplnit v tabletách, tak jednak by nás stál majlant a jednak nikdy to nebude všechno, co je v tom pomeranči.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je zajímavé zjistit, že kuřákům při hubnutí, když přestanou, pomůže třeba okurka nebo i pomeranč. Nečekal bych, že tuhle informaci dostaneme. I když samozřejmě zdravé jsou. Ale můžete se ptát i vy. Připomínám opět 221 553 777 náš telefon do studia.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Velký boj možná svádíte i vy jako kuřáci s tím, že chcete přestat. Možná si pak musíte dát pozor i na to, abyste nepřibrali. Radíme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou na co hledět, co zařadit do jídelníčku. Možná bychom mohli pokračovat ještě v některých vitamínech a látkách?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. To důležité je začít jíst pravidelně, protože pokud vlastně máme ten zvyk, že ráno jsme začínali kávou a cigaretou a vysadíme cigaretu, tak je dobré vysadit i tu kávu a nasadit snídani. Ta snídaně by měla obsahovat dostatečné množství sacharidů, které jsou důležité pro regeneraci serotoninu v mozku, aby nevznikla deprese, aby nebyla taková ta demotivace. To znamená nízkosacharidové diety, které v dnešní době jsou velmi populární, by mohly bránit v tom vysazení kouření.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak buďme konkrétnější. Kuřák přestane kouřit, kávu si nedá, cigaretu nesmí, chce-li přestat tedy kouřit. Co si dá ke snídani?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak si dá chleba s nějakým tvarohem a k tomu třeba nějaký koktejl, například z borůvek, brusinek, ostružin, jahod nebo si dá třešně, rybíz. Bylo by dobré, kdyby kávu vyměnil za zelený čaj nebo obyčejný čaj, za kakao. Je dobré, aby zvýšil množství červené řepy. Teď jsem vyjmenovala zdroje polyfenolů, které mohou velmi pomoci jednak v tom, že regenerují tedy spoustu orgánů v těle od právě těch oxidačních stresů, které kouření působí. Ale jednak doplňují přirozenou formou sacharidy, beztučné sacharidy, to znamená, že nedochází k nárůstu tuku a nejsou toxické, nejsou předávkovatelné, protože vy se nemůžete předávkovat borůvkami.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No ale na druhou stranu slyším některé hlasy, nejsem zvyklý snídat, mně se lidově řečeno zvedá kufr a já to prostě do sebe nevpravím. Je tam nějaký přechodový čas?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak ta tekutá strava pomůže. Samozřejmě, jak říkám, první vyměním kávu a cigaretu za aspoň čaj a třeba nebo v pozdější fázi za nějakou tekutou formu, já nevím nějaký džus nebo nějaký fresh nebo prostě něco s vodou, co by teda nějakým způsobem ten žaludek dráždilo méně. Existuje tam určitá paralela s tím, jak je to i s odvykáním u jiných drog. Bývá časté, že se jedna droga nahradí druhou. Čili to není dobrý nápad. Pokud jsme přestali kouřit, někdy se začíná zvyšovat chuť na alkohol a to rozhodně není dobrý nápad. Takže dávat si pozor. Spíš ozdravení organismu, ne přechod k další droze.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na Regionu hubneme zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Hubneme a kouříme, přestáváme kouřit a snažíme se udržet si dobrou postavu a nepřibrat. To je základní téma, o kterém dnes mluvíme. Pomoci by mohly i látky zvané mediátory. Zmínit bychom tedy měli mediátory. O co jde, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak mediátory, to je přesně taková málo prozkoumaná oblast vlastně látek v mozku, které působí to, že prožíváme, co prožíváme, že myslíme, že máme paměť. Hovořili jsme tady o dopaminu, který zvyšuje vlastně kouření, to znamená, abychom ten dopamin nějakým způsobem zvyšovali jinak než cigaretami, tak jednak je dobré vědět, že to je přesně ta látka, která je zodpovědná za tu lepší paměť, za takový ten pocit sebevědomí, který umožňuje lépe myslet, lépe se vyjadřovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je to, ta možnost soustředění, když kuřák kouří a o to, co jsme zmiňovali, a teď to nahradíme něčím jiným.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Takže tvorbu dopaminu v mozku podporují různé aminokyseliny a teda i další látky. Ty aminokyseliny, to jsou ty /nesrozumitelné/ a fenyalanin. Jsou to aminokyseliny, jichž potřebujeme přes gram denně. To znamená poměrně vysoké množství. A jsou obsaženy právě v různých semíncích, v sezamových, slunečnicových, v lněných, semíncích tykve a v různých oříšcích. Vlašské ořechy, arašídy. Ale zároveň také v luštěninách a v tofu. To znamená, ten kuřák, který chce přestat kouřit, tak nemusí do sebe valit tuny arašídů, které jsou tučné, ale pokud vlastně má všechny možné tyhlety zdroje a přidá tofu třeba ve vyšší míře nebo luštěniny ve vyšší míře, tak nemusí přibrat tolik, jako kdyby jedl jenom ty tučné věci samotné. Další látky, které zlepšují tvorbu dopaminu, jsou vitamíny B1 skupiny, které se vyskytují v celozrnných výrobcích, v obilovinách, zase v některých oříšcích, ale ty bych nechala trošku stranou. A potom chrom. Zase celozrnné výrobky. Čili dostáváme se zpátky k tomu, že ten kuřák nemusí ztloustnout, pokud vlastně zařadí racionální stravu a pohyb a nemusí ani mít propady nálad, pokud nezačne hubnout nějakým šíleným způsobem. Hladovkami nebo takzvanými detoxikačními dietami, kdy pije jenom ovocné a zeleninové šťávy. To by tu mozkovou činnost mohlo strašně poškodit a vlastně on by byl demotivován a začal by pro ty ztráty paměti a poruchy nálady, by začal pravděpodobně buď kouřit znovu nebo by přešel k nějaké jiné droze.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V seriálu Hubneme zdravě bychom měli shrnout, jak důležitá je ta psychická pohoda i to, že vlastně se snažíme udržet si postavu, nepřibírat a s tím možná souvisí i fakt, kdybychom k těm změnám v jídelníčku měli přistoupit? S nějakým předstihem, rozhodnout se, že přestaneme kouřit a všechno odstartovat v jednu chvíli nebo s něčím začít dřív, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že je dobré začít vlastně tělo ozdravovat v té fázi, kdy se teprve rozhodujeme, že začneme s nekuřáctvím. Určitě je dobré zajít si do nějaké poradny, kde se může i zjistit, co jsou ty naše takové rizikové okamžiky na kouření a jakým způsobem vlastně si můžeme pomoct i jinak. Takže určitě minimálně půl roku před tím, než se rozhodneme přestat kouřit, tak už by měla být racionální strava, víc těch šťavnatých věcí, pravidelný pitný režim, to nám také pomůže snížit počet cigaret, které konzumujeme, pokud budeme pravidelně jíst, budeme pravidelně se hýbat, tak může být i, že vlastně ta chuť na cigaretu bude klesat. Pokud zařadíme potraviny, které zvyšují dopamin, můžeme i dlouhodobě si vlastně zlepšit paměť. To je důležité zejména pro studenty, kteří někdy vlastně v tom zkouškovém období sahají k drogám, ať už je to kofein nebo cigarety, právě s takovou nadějí, že se jim zlepší paměť. Takže tou stravou se jim zlepší rozhodně dlouhodoběji a lépe. Takže tohleto ten člověk může udělat. My jsme tady mluvili o samých negativních věcech, jak ten kuřák chudák přibere a jak mu bude hůř psychicky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Proto jsme se snažili radit, aby k tomu nedošlo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě. Ale já chci jenom říct, že s tím vysazením kouření budou ruku v ruce i velmi pozitivní změny. Zlepší se pleť, zlepší se čich a zlepší se chuť. A to do té míry, že lidé, kteří nekouří nebo přestali kouřit, tak většinou přestávají tolik solit, přestávají používat tolik dochucovadel, nemají takové chutě na příliš sladké věci. Prostě zjemní se chuť. No a samozřejmě ten čich tedy. To může být v pražské tramvaji až obtěžující, jak se čich zlepší, když člověk přestává kouřit. Ale stojí to za to.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak i tohle je motivační prvek. Napadá mě, když jsme slyšeli ten předstih, s jakým bychom měli začít se změnou jídelníčku, tak v podstatě s novoročním předsevzetím bychom měli přijít už někdy během prázdnin. Tím, že nasadíme jídelníček, změní se nám chutě a začneme v podstatě nahrazovat to štěstí něčím jiným než cigaretou, tak přirozeně dospějeme k tomu, že na konci roku a do toho nového vstoupíme už bez cigarety.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bylo by to báječné. My jsme mluvili o tom, že padesát let se ví, jak je kouření nezdravé. Fakt je, že v šedesátých letech byly ve filmech kuřáci, kouření se zdálo být tou mužnou, takovou úžasnou, dospělou věcí.. Dneska už víme, že bohužel všichni, kdo kouří, tak jsou prostě narkomani.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A trendy není ani to kouření ped firmami, které přišlo se zákazem uvnitř budov. Paní doktorko, moc děkuju. Těším se příště.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já také. Mějte se moc hezky a přeji krásné dny. Už máme sluníčko, je to veselejší.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mějte se krásně. Loučí se i Patrik Rozehnal.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio